Održan 25. „Razgovor" Katoličkog društva „Ivan Antunović"

U sklopu Dana biskupa Ivana Antunovića 2017., 13. siječnja u pastoralnom centru "Augustinianum" u Subotici održan je 25. "Razgovor" Katoličkoga društva "Ivan Antunović".

41066.jpg
Autor
IKA/Laudato/N.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
16.01.2017 11:23

Razgovor je svake godine posvećen jednoj od aktualnih tema hrvatske zajednice u Republici Srbiji ili nekoj aktualnoj i važnoj temi za život Katoličke Crkve.

Ove godine "Razgovor" je posvećen strategiji obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji. Aktualnu situaciju školovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji prikazala je Jasna Vojnić, potpredsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskoga nacionalnog vijeća.

Ona je kao glavnu poteškoću školovanja na hrvatskom jeziku u R. Srbiji, uz dugogodišnji problem nedostatka udžbenika, istaknula i mali broj upisanih đaka u hrvatske odjele. Riječ je o svega oko 5% onih koji bi mogli pohađati hrvatske odjele. Stoga je kao glavni strateški cilj postavila promoviranje školovanja na hrvatskom jeziku kao i planiranje osnivanja Hrvatskoga školskog centra u Subotici u koji bi dolazila sva djeca iz Subotice i okolice.

Nije isključila ni mogućnost da to bude Katolički školski centar, koji bi po mišljenju mnogih, bio prihvatljiviji ali za to sada u R. Srbiji ne postoji zakonska osnova.

O djelovanju četiri katoličke škole u Požegi govorio je ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi preč. Želimir Žuljević.

Na počeku skupa okupljene je pozdravio predsjednik Katoličkoga društva "Ivan Antunović" mons. Stjepan Beretić. Raspravom nakon izlaganja ravnao je tajnik Društva "Ivan Antunović" dr. Ivica Ivanković Radak a program je vodila Klara Dulić.

Dani biskupa Ivana Antunovića započeli su u nedjelju 8. siječnja misom u katedrali-bazilici Sv. Terezije u Subotici. Misu za pokojnog biskupa Antunovića predvodio je Siniša Tumbas Loketić, župnik iz Selenče i novi urednik katoličkog lista „Zvonik" u zajedništvu s tajnikom Društva „Ivan Antunović", dr. Ivicom Ivankovićem Radakom, tajnikom Subotičke biskupije mr. Mirkom Štefkovićem, te dr. Andrijom Anišićem, urednikom hrvatske redakcije Radio Marije Srbije.

Na misi je pjevao katedralni zbor „Albe Vidaković" pod ravnanjem Miroslava Stantića. Na misi su uz članove Društva sudjelovali i brojni vjernici, poštovatelji života i djela biskupa Ivana Antunovića.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: