Održan 5. ''Dječji Kranjčić'' u Križevcima posvećen dominikancima

Dječjim susretom ''Stjepan Kranjčić'' želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

001-5-Djecji-Kranjcic-poezija-1.JPG
Autor
djecji.kranjcic.hr/Laudato/I.D.
Fotograf
djecji.kranjcic.hr
Objavljeno:
 
24.04.2016 10:44

U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 23. travnja održana je završna svečanost 5. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'' za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.
 
Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi ''Ljubav prema istini'', dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku ''Vatra dominikanske riječi''.
 
Nakon toga profesorica Ljilja Vokić u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održala okrugli stol ''Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu'' za mentore, a učitelj Ozren Bogdanović za učenike. Susret je završen turističkim obilaskom Križevaca.
 
Susretu su uime organizatora nazočili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' Tanja Baran, a okupljene su pozdravili voditeljica u Upravi za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Marija Ivanković, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Jure Šarčević i provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, a nazočili su izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Višnja Fortuna, pročelnik za društvene djelatnosti u Križevcima Mladen Tenodi i križevački župnik Stjepan Soviček.   
 
U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu ''Tražim Riječ'' osvojila Lana Žilo (mentorica Radojka Matić), učenica 8. razreda Osnovne škole Mate Lovraka iz Županje. Druga je nagrada za pjesmu ''Iskušenje'' pripala Dragani Jakovljević (mentorica Anica Globan Kovačić), učenica 2. razreda Osnovne škole Vojnić. Treću je nagradu osvojila učenica 4. razreda Osnovne škole Novi Marof Mirela Šargač (mentorica Ljubica Bešenić) za pjesmu ''Tu sem doma''. Nagrade za poeziju nagrađenim je učenicama i mentorima uime pokrovitelja ''Glasa Koncila'', koji je i nakladnik zbornika, uručio glavni urednika Maloga koncila Vojmil Žic.
 
U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču ''Park zvan Sloboda'' osvojila Chiara Pumper (mentorica Ružica Lice), učenica 7. razreda Osnovne škole Dragutina Kušlana iz Zagreba. Drugu je nagradu za rad ''Što sam naučila jednog naopakog dana'' osvojila Tea Andričić (mentorica Željka Peras), učenica 3. razreda Osnovne škole Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline, dok je treća nagrada pripala Eleni Milak (mentorica Sunčica Križan-Kadi), učenica 6. razreda Osnovne škole Novi Marof. Nagrade za prozu uime izdavačke kuće ''Alfa'' uručila je izvršna urednica za hrvatski jezik Ivana Tolj.
 
U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Visoko Ana Mužina (mentor Tibor Martan) za igrokaz ''Put''. Druga nagrada za igrokaz ''Riječi'' pripala je Tari Turk (mentorica Ivana Golić), učenica 5. razreda Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora, a treću nagradu za igrokaz ''Ozana Kajkavka'' osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Visoko Marija Tukša (mentor Tibor Martan). Nagrade za igrokaz uime izdavačke kuće ''Verbum'' uručila je voditeljica zagrebačke knjižare Dubravka Cimić-Mores.
 
Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad ''Sv. Dominik širi Božju riječ'' osvojila je Melany Klobučarić (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenica 4. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad ''Majka Marija daje Dominiku krunicu'' osvojio je Luka Grmek, učenik 2. razreda Osnovne škole ''Antun Nemčić Gostovinski'' iz Koprivnice (mentorica Sanja Brkić), dok je treću nagradu za rad ''Mnoštvo sluša sv. Dominika'' osvojio Petar Gazdek (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenik 4. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Nagradu za likovno stvaralaštvo uime Galerije hrvatske sakralne umjetnosti i televizije ''Laudato'' iz Zagreba uručila je voditeljica odnosa s javnošću Tea Rajković.
 
Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade Naklade Ljevak koje je uručila promotorica Ruža Kraljik, dok je svima nagrađenima u ime Hrvatske dominikanske provincije knjige i promotivne materijale s dominikanskim obilježjima darovao provincijal Gavrić.
 
Pokrovitelji završnoga susreta 5. Dječjeg Kranjčića bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatska dominikanska provincija, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Sestre dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara, Dječji vrtić ''Blažena Hozana Kotorska'' Zagreb, Zbor dominikanskih bogoslova, Pučko otvoreno učilište Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola ''Ivan Seljanec'' Križevci, Turistička zajednica Križevci, Zvečevo d. d. i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.
 
Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2015. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' predložili su, budući da u Katoličkoj Crkvi traje proslava jubileja 800. godišnjice Reda propovjednika, da tema ovogodišnjega natječaja bude Snaga R(r)iječi i sv. Dominik u povodu 800 godina dominikanskoga reda. U Križevce je na natječaj pristiglo 156 književnih te 104 likovna rada iz ukupno 66 škola iz cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javio se 151 učenik iz 47 škola te 17 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te je pristiglo 90 pjesama, 55 proznih radova i 11 igrokaza. Na likovni natječaj javio se 91 učenik iz 36 škola te 13 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.
 
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti biti nagrađeno 20 radova, i to 14 književnih i 6 likovnih radova (3 glavne i 3 dodatne nagrade u žanru poezije, 3 glavne i 2 dodatne nagrade u žanru proze, 3 glavne nagrade u žanru igrokaza, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u kategoriji likovnih radova), 14 će književnih radova biti javno izvedeno, a 24 likovna rada biti izložena na prigodnoj izložbi ''Ljubav prema istini''. Za objavu u zborniku ''Vatra dominikanske riječi'' stručno je povjerenstvo izabralo 64 književna i 24 likovna rada.
 
Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'' jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle - Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'' koji će ove godine biti održan osmi put.
 
Detaljnije se o svemu može doznati na internetskoj stranici www.djecji.kranjcic.hr.

 

Fotogalerija
012 5. Dječji Kranjčić - oko dominikanke u OŠ Ljudevita Modeca
011 5. Dječji Kranjčić - okrugli stol - Ljilja Vokić
010 5. Dječji Kranjčić - predsjednik HKVRPP-a Jure Šarčević
009 5. Dječji Kranjčić - dominikanski provincijal Anto Gavrić
008 5. Dječji Kranjčić - izaslanica ministra obrazovanja Marija Ivanković i Tanja Baran
007 5. Dječji Kranjčić - ples
006 5. Dječji Kranjčić - zbor dominikanskih bogoslova
005 5. Dječji Kranjčić - igrokaz 2
004 5. Dječji Kranjčić - igrokaz 1
002 5. Dječji Kranjčić - poezija 2
003 5. Dječji Kranjčić - proza

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: