Održan 7. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima

Održana je završna svečanost 7. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, nacionalnog književnog natječaja i susreta za književnost protkanog kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

001-7.jpg
Autor
Katarina Erdić/Laudato/M.P.
Fotograf
Katarina Erdić
Objavljeno:
 
06.12.2015 16:57

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 5. prosinca 2015. održana je završna svečanost 7. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Sveta zaljubljenost“.
 
U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Zdenki Maltar iz Novoga Marofa za pjesmu „Diete vu noči“, druga nagrada Draženu Bosu iz Ždale za pjesmu „Euharistijski vijenac“, a treća nagrada Zdravku Gavranu iz Zagreba za pjesmu „Ti zazidala si...“. Pokrovitelj te nagrade bile su Laudato likovne galerije, portal i televizija, a nagrade je dodijelila direktorica Laudata Ksenija Abramović.
 
U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Zlatku Kraljiću iz Velenja za priču „Tinčeka su ftopili“, druga nagrada Jagodi Prebeg iz Rijeke za priču „Srce Isusovo“, a treća nagrada Smiljani Šunde iz Zagreba za priču „Božić u Pasičini“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik Maloga koncila Vojmil Žic.  
 
U žanru putopisa prva je nagrada dodijeljena Nives Opačić iz Zagreba za putopis „Krunica od otočnih crtica“, druga nagrada dodijeljena je Darku Gašparoviću iz Rijeke za putopis „Sarajevsko hodočašće“, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za putopis „Koprivnički suton promijenjenog vremena“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga“, a nagrade je uručio glavni urednik „Veritasa“ i provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Zdravku Gavranu iz Zagreba za esej „Do rubova i preko obrubnica“, druga nagrada dodijeljena je Darku Gašparoviću iz Rijeke za esej „Pohvala knjizi i čitanju“, a treća nagrada Ivanki Zdrilić iz Zagreba za esej „Izgorjet ću kao lojanica za hrvatski narod“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio provincijal o. Srećko Rimac.

U žanru monodrame prvonagrađenim je proglašen rad „Šta bi svećenik triba znati?“ autora Damira Vukičevića iz Splita, druga je nagrada dodijeljena Aniti Peričić i Denisu Peričiću iz Varaždina za monodramu „Poslidnje riči Ivana Filipa Vezdina“, a treća nagrada Vojmilu Žicu iz Zagreba za monodramu „Let šišmiša“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagradu je uručio provincijal fr. Anto Gavrić.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, pokrovitelja križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina i Grada Križevaca. Uime domaćina nagrađenima su čestitali zamjenik križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović, koprivničko-križevački župan Darko Koren, križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka te član Upravnog odbora Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Roko Bašić.   
 
Književni susret održan je uz potporu Grada Križevaca, Grada Zagreba, Koprivničko-križevačke županije, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Turističke zajednice Križevci, Radnika d. d., KTC-a d. d., Veterinarske stanice Križevci d. o. o. i Zadruge Žumbar.
 
Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u maloj dvorani Hrvatskoga doma. Okupljene je uime domaćina pozdravio križevački dogradonačelnik Katanović, a predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj te predstavio zbornik izabranih radova „Sveta zaljubljenost“.
 
Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika, predvodio generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepan Ptiček. Kako je toga dana bila 97. godišnjica rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, mons. Ptiček je govorio Kranjčićevu hrabrom svjedočenju Evanđelja, nazvao ga je duhovnim velikanom kojega treba slijediti te potaknuo okupljene književnike na umjetnička nadahnuća po primjerima sv. Marka Križevčanina i svih hrvatskih svetaca i blaženika. Nakon mise je održan književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Mladene Gavran i Dubravka Sidora.
 
Kako je tema natječaja u povodu Godine posvećenoga života koja je u tijeku bila posvećeni život, okupljenima se obratio i predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Jure Šarčević, a tom je prilikom predstavljena i upravo pokrenuta mrežna stranica književnoga susreta www.knjizevni.kranjcic.hr. U glazbenom dijelu programa nastupio je Vokalni sastav „Allegro“, a voditeljica je bila Tanja Baran.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2015., stručni ocjenjivački sud: dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odredio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 170 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke, s ukupno 243 rada (132 pjesme, 57 kratkih priča, 16 putopisa, 26 eseja i 12 monodrama). Od pristiglih radova, 35 je radova izabrano za objavu u zborniku, 9 je radova javno izvedeno, a 15 nagrađeno.
 

Fotogalerija
007-7
006-7
005-7
004-7
003-7
002-7

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: