'Oskar i dama u ružičastom'

Na Četvrtom festivalu kršćanskog kazališta u dvorani Sv. Franje na Svetom Duhu izvedena je predstava 'Oskar i dama u ružičastom'u produkciji Kazališne družine Mare te u izvedbi autorice projekta glumice Marije Sekelez.

oskar-i-dama-u-ruzicastom.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
03.06.2018 09:15

Eric-Emmanuel Schmitt koji je autor predstave francuski je pisac, filozof, dramatičar, filmski redatelj i jedan od najčitanijih suvremenih autora koji je i sam doživio obraćenje u pustinji, tako da se iz djela može iščitati i dio vlastitog iskustva traženja i u koncu nalaženja Boga.

Glumica Marija Sekelez je na vrlo dojmljiv način predstavila sve ono kroz što prolazi dječak Oscar u svojih posljednjih 12 dana života, koje on na poticaj Mame Rose proživljava kao ubrzane godine svoga odrastanja, do duboke starosti. Mama Rosa potiče dječaka na pisanje pisama Bogu, jer će se tako osjećati manje osamljenim, a njemu može izreći sve svoje misli, koje nikome ne govori, k tome ona ga upućuje da od Boga može tražiti samo duhovne stvari poput hrabrosti, strpljivosti, objašnjenja.

Poticajno je i upozorenje, kako nitko ne može izbjeći patnju, a nije ju mogao ni sam Bog, ali čovjeku uvijek ostaje da odbaci strah, a prihvatiti vjeru.

Još jedna od poruka koju predstava nosi sažeta je na kraju potresne priče-smrti dječaka. U svojoj patnji i strahu on je prihvatio vjeru, pomirio se s bližnjima (roditeljima), te u konačnici i Mami Rosi pomogao da vjeruje u Boga. Sve to daje zaključiti, da i patnja i bol ma koliko teške bile, obogaćuju, približavaju jedne drugima, te u konačnici Bogu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: