Otkriti mistiku vlastitoga tijela

Nedavno objavljeno djelo francuskog autora Fabricea Hadjadja u izdanju Kršćanske sadašnjosti "Dubina spolova", s podnaslovom "Mistika tijela" pruža čitateljima teologiju kršćanskog braka i ljubavi.

d-s.jpg
Objavljeno:
 
27.09.2011 00:00
Nedavno objavljeno djelo francuskog autora Fabricea Hadjadja u izdanju Kršćanske sadašnjosti "Dubina spolova", s podnaslovom "Mistika tijela" pruža čitateljima teologiju kršćanskog braka i ljubavi. Takvih knjiga ima podosta počevši od knjige Karola Wojtyle "Ljubav i odgovornost" koja na filozofski način postavlja temelje ovoj teologiji, no ovakve sigurno do sad nije bilo. 
 
Ona u središte stavlja tjelesni način izražavanja ljubavi preko spolova, tj. spolnog odnosa te vrlo slojevito razlaže, kloneći se moraliziranja, gdje i kako to tijelo i ljudska spolnost pripadaju u Božji naum stvaranja, življenje prave ljubavi te kako nas usmjeruju i vode do dubine neba, donosi Pastoralmladih.hr.
 
Knjiga "Dubina spolova" spolnom odnosu koji je u modernom svijetu izgubio svoju duhovnu dimenziju vraća upravo tu duboku i mističnu duhovnu dimenziju koju tijelo dobiva preko ljubavi. Bez ljubavi spolni odnos ostaje bez duha, time gubi svoju snagu i svoje važno mjesto u ljudskim odnosima zato što je tjelesni kontakt važan za svaki odnos ljubavi. Važna poruka koja se da iščitati iz knjige je da tko ljubi bez tijela ne ljubi do kraja.
 
Prvo poglavlje razmatra kako nas je hedonističko društvo uživanja udaljilo od prave radosti tjelesne ljubavi, drugo o snazi i utjecaju tijela na sve drugo, treće produbljuje vezu spolnog odnosa i ljubavi kao velikog čuda. Četvrto poglavlje govori o novom životu koje nastaje u bračnom činu i u "svetohraništu tijela“ te o odnosu roditelja i djece. Peto poglavlje opisuje kako je obitelj temelj grada i države, a posljednje šesto o najavi budućnosti tijela nakon uskrsnuća.
 
Pisac Fabrice Hadjadj, rođen 1971. godine, Židov po porijeklu, mladost je proveo u ateističkom i nihilističkom stanju duha. Kasnije je doživio obraćenje i postao katolik. Pisac je mnogih poznatih i nagrađivanih knjiga prožetih kršćanskim duhom, a ova knjiga je prva njegova knjiga prevedena na hrvatski.
 
Izvor: Pastoralmladih.hr

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: