Otvoren muzej pape Ivana Pavla II. u njegovoj rodnoj kući

Poljski premijer Donald Tusk i krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz otvorili su 9. travnja muzej u rodnoj kući pape Ivana Pavla II. u Wadowicama. Tusk je Ivana Pavla II. na svečanosti otvorenja nazvao najvećim poljskim junakom. Kardinal Dziwisz je istaknuo da muzej želi sve poučavati "kako voljeti i služiti, po uzoru Ivana Pavla II.".

Wadowice.jpg
Autor
IKA
Fotograf
en.wikipedia.org
Objavljeno:
 
10.04.2014 14:04

Izlošci su postavljeni na više od tisuću četvornih metara, a prikazuju život i djelovanje nekadašnjeg poglavara Katoličke Crkve, kojega će papa Franjo 27. travnja proglasiti svetim. U muzeju se mogu vidjeti brojne fotografije i rukopisi Karola Wojtyle / Ivana Pavla II. i bijeli talar koji je nosio prvih dana nakon izbora za papu 1978. godine.

Najveću pozornost u Poljskoj je izazvao izloženi pištolj atentatora Ali Agce, kojim je u svibnju 1981. na Trg svetog Petra pucao na Papu i teško ga ranio. Talijansko Ministarstvo pravosuđa muzeju je to oružja posudilo muzeju na tri godine. Oko 150 multimedijskih instalacija predstavljeno je pod geslom "Rođen sam u Wadowicama", navodeći prvu rečenicu iz životopisa koji je napisao Ivan Pavao II.

Na otvorenju izložbe nazočili su apostolski nuncij u Poljskoj nadbiskup Celestino Migliore, varšavski kardinal Kazimierz Nycz te brojni biskupi. Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski muzej je sa svojom suprugom posjetio već u jutarnjim satima.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: