Otvorena izložba 'Bunjevačko veliko ruvo' u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći 'Bunjevačko veliko ruvo' svečano je otvorena u subotu u Etnografskom muzeju, a realizirana je u suradnji s Udrugom bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca' i Katoličkim društvom 'Ivan Antunović' iz Subotice .
Autor: Laudato/K.P. Photo: Laudato subota, 18. kolovoza 2018. u 15:13

Ta  tradicijska svečana odjeća šivana je  od skupocjenih svilenih i plišanih tkanina, a obuhvaća razdoblje od zadnje četvrtine 19. do sredine 20. stoljeća. Sačuvani originalni odjevni predmeti, stare fotografije i video-prezentacija donose priču o identitetu žene kroz dimenziju povijesti, crkvene godine i životnog ciklusa. Predmetima iz privatnih zbirki te fundusa Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" iz Subotice pridodane su raritetne žetvene slamnate krune i narodne nošnje iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Dužijanca je svečanost završetka žetve, nekoć običajno obilježavana u salašarskim obiteljima bunjevačkih Hrvata, u Subotici se kao vjerski događaj organizirano slavi od 1911. godine. Po uzoru na slične priredbe u Hrvatskoj, od 1968. godine Dužijanca se organizira i kao folklorno-turistička manifestacija s nizom priredbi vezenih za žetvene svečanosti. Dvije su manifestacije 1993. godine spojne u jedinstven svečani događaj religioznog, kulturnog i turističkog sadržaja. Udruga bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca' i hrvatska zajednica u Republici Srbiji ove godine u kolovozu svečano obilježavaju 25. obljetnicu tzv. zajedničkog slavlja Dužijance i 50. obljetnicu od održavanja tzv. gradske Dužijance - ne samo u Subotici, nego i prigodnim programom u gradu Zagrebu, čiji je dio i danas otvorna izložba izložba.

Hrvatima izvan domovine, ova manifestacije gradivni je element identiteta i osjećaja pripadnosti.

Izložba je otvorena do 30. rujna.

 

Da biste komentirali, prijavite se.