Otvorena izložba 'Ivan pl. Zajc - Izbor iz fonda NSK u Zagrebu'

Izložba uz 100. obljetnicu smrti hrvatskoga skladatelja Ivana pl. Zajca koja obuhvaća izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu, otvorena je u toj knjižnici.

zajc.png
Autor
HRT/Laudato
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
17.12.2014 09:33

Otvarajući izložbu "Ivan pl. Zajc - Izbor iz fonda NSK u Zagrebu", ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko istaknula je kako se točno danas na obljetnicu Zajčeve smrti predstavljaju vrijedna djela koja su obilježila njegov skladateljski rad.

Odabir djela obuhvaća autografsku građu, uključujući i njegove najpoznatije opere kao što je "Nikola Šubić Zrinski", pisma iz korespondencije te odabrana tiskana i zvučna izdanja na kojima je Zajc zastupljen kao autor.

Autorica izložbe Tatjana Mihalić podsjetila je na to da se u NSK čuva Zajčeva ostavština koja je otkupom dospjela u Knjižnicu 1965. Među izlošcima na izložbi su autografi Zajčevih brojnih djela, od opera, opereta, preko solo pjesama, duhovnih skladbi, pa do zborova i solo pjesmi, nekoliko zanimljivih pisama nađenih u korespondenciji iz ostavština Ivana Zajca, Blagoja Berse i Augusta Šenoe te pismo biskupa Josipa Jurja Strossmayera Ivanu Zajcu u kojem on zahvaljuje Zajcu za skladanje djela u njegovu čast (Tri preludija za orgulje, op. 516).

Napomenula je i da je izložena opera Nikola Šubić Zrinjski, čije se čak dvije autografske partiture na hrvatskome i njemačkome jeziku čuvaju u fondu Knjižnice, autografi opera Amelia, Ban Leget, Mislav i Lizinka te opera Zlatka na libreto književnika Augusta Harambašića. Od solo pjesama i zborova izložene su Vir, Lastavicam, Moja lađa i Živila Hrvatska.

Uz izložbu je tiskan i katalog.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: