Otvoreni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika - Dan sv. Marka Križevčanina

Sv. Marko svoje progonitelje nije proklinjao, već je molio za njih, podsjetio je biskup Huzjak i zaključio da su sveci u smrti svojega tijela, vlastitoga predanja, otvarali vrata života.

thumbnail_IMG_8046.jpg
Autor
Laudato/I.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
27.05.2016 10:47

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak te otvorenjem izložbe portreta ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' akademskog slikara Ante Mamuše, u Križevcima su na svetkovinu Tijelova u četvrtak 26. svibnja započeli 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.
 
Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima križevačkoga župnika Stjepana Sovičeka te sv. Križevčaninu posvećenim pretprogramom autorice Renate Vivek Božić koji su izveli članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' i zbor mladih ''Crisinus''.
 
Euharistiju je u suslavlju s predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jurom Šarčevićem, kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Lovrom Cindorijem, župnikom Sv. Petra Orehovca Ivanom Žufikom, župnikom Maloga Ravna Zvonimirom Roginom, vlč. Goranom Bužakom, križevačkim grkokatoličkim župnikom Mihajlom Simunovićem i župnikom domaćinom Sovičekom, predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.
 
U propovijedi je biskup govorio da je sv. Marko znao dostići ono što je vječno, da je mogao zatajiti Isusa, napraviti kompromis, ali da time ne bi ostvario svetost.
 
- Biti svet znači prihvatiti Isusa u punini, a ne uzimati od Crkve samo ono što nam se sviđa -  istaknuo je propovjednik te naglasio da se ne smije osuđivati one ljude koji nisu Božji, sveti, već da se za njih treba moliti.
 
- Sv. Marko svoje progonitelje nije proklinjao, već je molio za njih - podsjetio je biskup Huzjak i zaključio da su sveci u smrti svojega tijela, vlastitoga predanja, otvarali vrata života. Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao mješoviti zbor župe sv. Ane. 
 
Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' akademskog slikara Ante Mamuše. U svečanosti su sudjelovali pročelnik za društvene djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Lana Okroša Rožić, direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'', koja je organizirala izložbu, Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sam autor. Glazbeni obol svečanosti dao je Vokalni sastav ''Allegro'' te prigodnim stihovima o svetosti glumac Dubravko Sidor.
 
Izložbu je otvorio mons. Huzjak, a kroz program je uime organizatora 8. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran.
 
Izložbu, koja će biti otvorena do 13. lipnja, prati sadržajan katalog u kojem je estetsku analizu napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić. U njemu je objavljen i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, ta ista izložba bit će otvorena 13. srpnja u Trogiru, rodnom gradu bl. Augustina Kažotića te uz Redovničke dane 18. rujna u galeriji ''Vinko Draganja OP'' dominikanskoga samostana u Splitu. Početkom 2017. izložba će biti postavljena u Slavonskom Brodu, tijekom korizme u župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu, a nakon korizme u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi.
 
 

Fotogalerija
thumbnail_007 Vjernici
thumbnail_006 Pretprogram
thumbnail_005 VS Allegro
thumbnail_004 Otvorenje izložbe - skupna
thumbnail_003 Otvorenje izložbe
križevčanin
thumbnail_001 Misa

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: