Otvorenje izložbe „Sveta mjesta starih Zagrepčana“ u Muzeju grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba, Opatička 20, u četvrtak, 03. prosinca 2015. u 14 sati biti će otvorena izložba pod nazivom „Sveta mjesta starih Zagrepčana - Hodočasnička odredišta Zagrepčana u 17. i 18. stoljeću“.

remete-medaljica-(1).jpg
Autor
Francisko Pavljuk/Laudato/M.R.
Fotograf
mgz.hr
Objavljeno:
 
29.11.2015 10:41

Izložba je krajnji rezultat trogodišnjeg projekta Hodočašća - europske poveznice. Ona se zasniva na činjenici da smo s dvije zagrebačke povijesne lokacije – Dolac i Remete – imali sreću baštiniti 210 primjeraka religijskih medaljica, od kojih je njih sedamdesetak tijekom 17. i 18. stoljeća donešeno u Zagreb iz 22 europska hodočasnička odredišta. Podatak da su među njima 22 marijanska svetišta, uz činjenicu da je u Zagrebu i njegovoj neposrednoj okolici tada postojalo mnoštvo mjesta gdje se Marija častila, rječito govori o omiljenosti kulta Blažene Djevice Marije među tadašnjim stanovništvom.

Od 15. stoljeća pa do danas, religijske su medaljice omiljeni predmet iskazivanja pobožnosti. Iz te grupe nabožnih predmeta izdvajaju se medaljice izrađivane za pojedina svetišta te njih nazivamo hodočasničkim. One na licu ili naličju sadrže prikaze sveca, milosnog kipa ili slike koje vjernici časte u nekom svetištu. Na temelju njih moguće je prepoznati u koja su svetišta hodočastili, u našemu primjeru, stanovnici današnjega zagrebačkog područja tijekom 17. i 18. stoljeća.

One nam govore o mjestima koja su ti hodočasnici pohodili kako bi svjedočili, produbili te pročistili svoju vjeru i štovanje. U Remetama su medaljice pronađene u grobovima pored crkve u koja su tijekom 17. i 18. stoljeća pokapani žitelji tadašnjeg pavlinskog samostana, ali i njegovi dobročinitelji. Preostale medaljice pronađene su početkom 20. stoljeća u kripti crkve sv. Marije na zagrebačkom Dolcu.

Izložba je zamišljena kao svojevrsna karta Europe na kojoj valjkasti postamenti tlocrtno simboliziraju točku, odnosno, poziciju hodočasničkog odredišta na geografskoj karti. Na svakome od valjaka preko fotografija i tekstova ekspliciraju se najznačajniji podaci o pojedinom svetištu pa se na izložbi, primjerice, može vidjeti oltar iz Sonntagberga, slikovni prikaz legende o čudu koje se desilo zagovorom Marije na današnjoj Svetoj Gori kod Nove Gorice ili milosni kip Marije iz Marije Bistrice.

Svako od hodočasničkih odredišta argumentirano je medaljicom donešenom iz njega, a zemljopisna karta s označenim mjestima hodočašćenja svojevrsna je sublimacija izloženog sadržaja.

Na dan otvorenja izložbe, 3. prosinca 2015. godine, na stručnom skupu u 10.30 sati naslovljenom Hodočašća – europske poveznice bit će tematizirana povijest hodočašća, kulturološki učinci hodočašćenja, povijesni izvori za proučavanje toga fenomena te usporedbe zagrebačkih sa slovenskim hodočasničkim odredištima 17. i 18. stoljeća.

Izlagat će dr. sc. Zoran Ladić, dr. sc. Ana Azinović Bebek, mr. sc. Darko Knez i Branka Molnar, a skup će moderirati dr. sc. Ivan Mirnik.

Izložba će biti otvorena sve do 31. siječnja 2016. godine i to od utorka do petka od 10 do 18 sati, subotom od 11 do 19 sati te nedjeljom od 10 do 14 sati.

Više informacija na mrežnoj stranici www.mgz.hr.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: