Oživjeti hrvatsku umjetnost i kulturu Bogu na slavu: „Veni, Creator Spiritus“

Izložba Kuzme Kovačića „Veni, Creator Spiritus“ otvorena je u četvrtak 21. svibnja u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Izložbu je otvorio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško. Izložbom se autor obraća Gospodinu molitvom „oživi hrvatsku umjetnost i kulturu Bogu na slavu“.

KuzmaKovacicPlakat.jpg
Autor
IKA/Laudato/A.D.
Fotograf
www.zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
22.05.2015 16:06

Ravnatelj NPI- a Josip Šimunović uvodno je istaknuo da je autor izložbe stvarao nadahnut te da se promatrajući djela i fotografije odmah primjećuje da je vjernik i veliki domoljub.

Otvarajući izložbu, biskup Ivan Šaško istaknuo je da izložba darovana kako bi se vidjela snaga i ljepota Duha Svetoga koji se očituje u autorovim djelima.

„Na Pedesetnicu u Jeruzalemu apostole su svi čuli govoriti svojim jezikom. I mi se trebamo pitati gdje čujemo Duha Svetoga govoriti hrvatski: u djelima ljubavi, u navještaju Radosne vijesti, u slavlju spasenja i milosrđa, u umjetnosti…“ poručio je biskup Šaško. Opisujući izložbu rekao je: „Kada se prolazi između izložaka, posebno u smirenosti promatranja, može se osjetiti prolazak daha. Bilo da je riječ o reljefima ili o punoj plastici, Kuzma Kovačić ne zatvara svoje prikaze. Oni izlaze izvan okvira, izvan granica ljudskih likova, nejasnih, a ipak prepoznatljivih rubova. Napetost ljudske ograničenosti i Božjega beskraja.“

Maja Juras koja potpisuje postav govorila je o umjetničkom stvaralaštvu Kuzme Kovačića. Rekla je da autor „i kad progovara o sakralnim djelima, bilo da je riječ o oltaru koji je u naglašenu fokusu njegova umjetničkog izražavanja, ili o portretima velikana Crkve, i onda kad progovara u apstraktnoj plastici, manjih intimističkih oblika ili pak većih kiparskih uradaka, ili kad progovara u plastici sakralnih i javnih prostora, uvijek poziva na kontemplaciju, na sabranost, na duhovni dijalog“.

Autor Kovačić istaknuo je kako se tom izložbom, kao i cijelim svojim kiparskim nastojanjem, molitvom o kojoj govori sam naziv izložbe obraća Gospodinu i Životovrcu “da nas nadahne i oživi, da oživi hrvatsku umjetnost i kulturu Bogu na slavu, domovini na čast, na dobro i radost ljudima“.

Izložba ostaje otvorena do 21. lipnja, a može se razgledati radnim danom od 10 do 16 sati.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: