Pjevajte Bogu, pjevači vrsni!

U ovom predbožićnom vremenu, kada nas sa svih strana zaokuplja buka i blještavilo praznine, danas, 18. prosinca na glavnom zagrebačkom trgu dogodit će advent! Onaj istinski, iskreni, čisti, onaj koji svemu što ga odavno najavljuje daje dašak miline i ljepote iščekivanja.

tumblr_inline_oi89isGbW01tea262_500.jpg
Autor
mladikatolici.net/Laudato/N.B.
Fotograf
mladikatolici.net
Objavljeno:
 
18.12.2016 11:36

Naime, upravo će se danas na Trgu bana Jelačića održati koncert duhovne glazbe. Svojim će glazbenim darom slavljenički timovi molitvenih zajednica Srce Isusovo i Božja pobjeda sve prisutne počastiti slavljenjem Gospodina želeći pripremiti Novorođenčetu put do naših srca, do nas.

Razgovarali smo s Petrom Buljanom, članom slavljeničkog tima Božje pobjede i pokušali otkriti detaljnije informacije o samom događaju.

1. Petre, hvaljen Isus i Marija! Poznato je kako si aktivni član molitvene zajednice Božja pobjeda, voditelj slavljeničkog tima, snimaš duhovne pjesme, spotove, tutoriale za gitaru, kako zajedno sa suprugom svoju vjeru svjedočiš diljem Lijepe naše. Kako pronalaziš vrijeme za sve i dođe li ti ponekad misao dosta mi je svega?

Uvijek bili hvaljeni Isus i Marija! Puno ste toga nabrojili, a ima još toga za nadodati. :) Naravno, ne radim sve sam. Kao što ste rekli, član sam zajednice Božja pobjeda koja ima svoje timove i službe. Članovi tih timova i službi služe u različitim projektima u skladu s vizijom i pastoralom zajednice. Blagoslov je imati braću i sestre u zajednici s kojima možeš zajednički raditi u Božjem vinogradu.

Vrijeme mi je doista dragocjeno te se supruga i ja zajednički borimo za naše vrijeme i vrijeme prebivanja s Bogom. Naravno, po opsegu i količini služenja na raznim poljima evangelizacije često se može dogoditi burnout i kada jednostavno pomisliš dosta mi je svega, no to može biti slučaj krivo formiranih prioriteta i znak da je vrijeme za povlačenje i osluškivanje Gospodina. U takvim situacijama gotovo uvijek se sjetim 40. poglavlja knjige proroka Izaije gdje nam Riječ Božja kaže da Gospodin umornome snagu vraća, jača nemoćnoga i onima koji se u Njega uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.

2. Prema onome što se može vidjeti na društvenim mrežama, u današnje vrijeme vlada popriličan interes za duhovne sadržaje svake vrste: od ljetnih kampova duhovnog karaktera preko Misa mladih pa sve do različitih duhovnih formacija koje se danas nude. Između ostalog, i koncerti duhovne glazbe prilično su posjećeni i medijski popraćeni. Misliš li je duhovnost današnje mladeži trenutno pomodarstvo ili držiš da je posrijedi istinska čežnja i žeđ za autentičnom Istinom?

Prvo bih naglasio ono što nam je svima zajedničko, što svi imamo u sebi - čežnju za Bogom. Za sebe si nas stvorio, Bože, i nemirno je naše srce dok se ne smiri u Tebi kaže sv. Augustin. Naravno da smo svi negdje ranjeni, da ljubav ne tražimo na pravom mjestu, da zastranimo u motivima i pokušavamo riješiti problem čežnje na najrazličitije načine. Zato bi na vaše pitanje odgovorio; da, vjerojatno postoje mladi koji iz nekog pomodarstva idu na sve ove tzv. duhovne događaje (obnove, koncerti, kampovi), no isto tako vjerujem da ispod površine postoji ova čežnja i žeđ za Bogom koja je autentična i koja će isplivati i preobraziti njihov život. Bogu je sve moguće. Iz ovo malo iskustva kojeg imam, mogu samo potvrditi kako se Bog doista služi nesavršenim motivima i željama da bi k sebi privukao mnoge.

3. Slavljenički timovi molitvenih zajednica Božja pobjeda i Srce Isusovo zbilja uživaju veliku popularnost među poklonicima duhovne glazbe. Otkud inspiracija za tekstove, glazbu, aranžman, spotove i koliko je teško održati kontinuitet izvrsnosti, a ne postati, da tako kažem, dosadan i jednoličan?

Najkraće rečeno, Božja ljubav, On sam, najveća je inspiracija za sve što radimo. Po spoznanju  Njegove ljubavi svatko bi se zapitao kao i psalmist: Što da uzvratim Gospodinu… Mi mu pokušavamo kroz sve što radimo uzvratiti dajući mu čast i slavu koja mu pripada. Osim toga, inspiracija dolazi i kroz Njegovu Riječ, kroz osluškivanje i služenje drugima. Glazba, aranžmani, susreti zajednica, spotovi, tutoriali… u svemu tome Gospodin treba biti središte. On je uvijek isti ali i uvijek nov. Tu, u Njemu, treba tražiti nadahnuće…

Kad govorimo o tehničkim stvarima, uvijek težimo izvrsnosti, ovisno o tome kolike su naše mogućnosti. No, teško je svojim snagama održavati produkcijski standard i nositi pomazanje u službi slavljenja. To je možda za nas glazbenike i najteži zadatak. Vjerujem da se za sada dobro nosimo s tim i da se u duhovnoj glazbi događaju jako dobre i pozitivne stvari u prezentacijskom i produkcijskom smislu.

4. Nadolazeći koncert na Trgu nije prvi duhovnog karaktera koji se održava na javnom prostoru. Mišljenja oko toga su podijeljena. Zašto je odlučeno da se s pjesmama koje slave Boga izađe na ulice?

Bogu hvala, ovo nije prvi put da se ovako nešto događa :) Nedavno smo imali priliku vidjeti posjećenost koncerata Kamenita vrata i rođendanski koncert benda Emanuel. Oba koncerta održana su na javnom prostoru. To je samo dokaz kako mladi ljudi preuzimaju odgovornost i udio u novoj evangelizaciji. To je dokaz kako su ozbiljno shvatili poziv papa: Ivana Pavla II, Benedikta XVI. i  Franje, da uđu u društvo, da ga preobraze, da žive one Kristove riječi: Vi ste svjetlost svijeta. Zato, ne postoji mjesto s kojeg ne bi trebalo ili ne bi bilo zgodno proklamirati Njegovo Ime. Na kraju krajeva i Pavao kaže Timoteju: propovijedaj Riječ, uporan budi - bilo to zgodno ili nezgodno. Ovo je odlična prilika da se barem na  jedan sat kroz duhovnu glazbu i slavljenje navješta Njegovo Ime i slava u ovom gradu.

5. Čini se kako bi i ovaj koncert mogao okupiti veliki broj istomišljenika. Otkud ideja za suradnjom vaših molitvenih zajednica i kako si ti odlučio biti dijelom i ove priče?

Moram priznati, ne pripadaju mi nikakve zasluge oko ove ideje. Alan Hržica je došao na ideju nakon razgovora s organizatorima Adventa. Vrlo brzo smo se dogovorili o terminu te sam ga uputio na vodstvo moje zajednice koje je dalo blagoslov da se krene u sam projekt.

Odlučio sam biti dio ove priče iz više razloga, ali bi istaknuo dva koja su mi nekako uvijek pri srcu.

Prvo, pozvani smo graditi zajedništvo, mostove i surađivati. Ovo je prilika za suradnju dvije zajednice (iako nije ovo prvi put) i to su obje zajednice prepoznale i upustile se u ovu priču. Naš je Gospodin molio prije svoje muke da budemo jedno i ovo je prilika za to, kao i da oživimo ono što su pogani u prvim stoljećima govorili za kršćane: Gle kako se ljube…

Drugo, osobno sam duboko dirnut patnjama progonjenih kršćana i onih koji su za Ime dali život te smatram da je ovo prilika da i u njihovo ime slavimo našeg Gospodina, Otkupitelja i Spasitelja.

6. Scena duhovne glazbe vrlo je bogata. Koliko je teško odabrati repertoar za događaj poput ovog? Je li on već dogovoren ili ćete to odlučiti pred sam koncert?

Bogu hvala, duhovna glazba je doista bogata autorskim pjesmama i prepjevima stranih kršćanskih autora. Za ovakav događaj problem je odabrati repertoar samo zbog vremenski ograničenog trajanja samog događaja. Uz Alana i Božju pobjedu, nastupit će i Marija Husar te smo nastojali svakome dati djelić vremena. Repertoar je okvirno pripremljen i vjerujem da ćete bit u mogućnosti čuti sve najpoznatije skladbe ovih izvođača kao i neke od uspješnih prepjeva strane duhovne glazbe.

7. Za svaki je koncert potrebna priprema. Na koji se način pripremaju izvođači duhovne glazbe? Imaju li klasične višesatne probe ili sve do kraja puštaju Bogu u ruke?

Smatram da je za ovakve koncerte jako bitna molitvena priprema i podrška cijelih zajednica. Možda zvuči otrcano, ali to je temelj svakog djelovanja. Ako je molitva dobra, ona vodi na ispravno djelovanje. To djelovanje je nekad usmjereno da se više vremena provodi na probama i vježbanju a nekad samo u prebivanju i prepuštanju da Gospodin vodi cijelu stvar. No, poštovat ćemo i biblijski model iz Psalma 47; pjevajte Bogu, pjevači vrsni! :) Zato je bitna molitvena, glazbena i tehnička priprema… Naravno da se na stage-u dogodi da pustimo Bogu u ruke sve, al to ne umanjuje važnost dobre pripreme.

8. Današnja internetska prognoza kaže da će u nedjelju navečer biti oko -7 °C. Što bi poručio onima koji zbog hladnoće dvoje doći li na Trg ili ne?

Težak zadatak ste mi dali. :) Mogu jedino reći da je Gospodin obećao gdje je dvoje ili troje u Njegovo Ime okupljeno, On je s njima, On je prisutan. Ako ne želite propustiti priliku biti s braćom i sestrama u slavljenju, znate gdje smo u nedjelju ;)

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: