"Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti"

U predvečerje blagdana sv. Katarine, u subotu 25. studenog, u prepunoj imotskoj župnoj crkvi Sv. Franje Asiškoga predstavljena je monografija "Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti" autora fra Joze Grbavca.

imota.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
26.11.2017 14:48

Na predstavljanju knjige bili su saborski zastupnik Ante Babić, županijska vijećnica Jadranka Brečić kao izaslanica župana Blaženka Bobana , imotski gradonačelnik Ivan Budalić, načelnici ostalih općina, brojni svećenici, redovnice, učenici Franjevačke gimnazije iz Sinja (kojoj je na čelu donedavno bio autor knjige mr. sc. Fra Jozo) te brojni drugi zaljubljenici u zavičajno slovo.
U glazbenom programu pjevali su Rahela Ujević, Tibna Matković i Roko Mustapić uz glasovirsku pratnju Ana-Marije Milićević, svi učenici Glazbene škole fra Ivana Glibotića.

Knjigu velikog formata na 476 kolor stranica objavila je Školska knjiga Zagreb u prigodi 300. obljetnice oslobođenja Imote od osmanlijske vlasti te njezinim predstavljanjem u Imotskome završava ovogodišnje obilježavanje tog velikog povijesnog jubileja.

Ova je knjiga blago dične Imote, kraju donedavno zabranjenih ljudi gdje se krijepila intelektualna oštrica hrvatske slobode, prelijepom kraju s toliko tvrdoće, ali i mekanih suza i ova je monografija dar i Imotskom i Hrvatskoj, kazao je u ime nakladnika Školske knjige Zagreb predsjednik uprave (i donator kipa Gospe od Anđela pred imotskim samostanom) dr. sc. i Ante Žužul. Naš istaknuti publicist prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak istaknuo je da je autor cijeli svoj istraživački život utkao u ovu knjigu koja je sukus Hrvatske, zavičajna monografije kakve nemaju mnogi gradovi, a posebno je vrijedna i mudra njegova naracija povijesti, a fra Jozino viđenje povijesti 20. stoljeća trebalo bi ući u školski kurikul povijesti. Knjiga je balans između znanosti i turističkog vodiča, između povijesti i zavičaja sreće življenja, autobiografija Imote sa sjajnim citatima i ponosim se što je time Imotski kao dio Hrvatske i moj zavičaj, zaključio je Novak.

I na predstavljanju knjige na Interliberu sam kazao da se "mlada nikada ne kudi na vjenčanju", ali mi je ipak neugodno da me Slobodan Prosperov Novak toliko hvali, kazao je autor knjige fra Jozo Grbavac, povjerivši se da ju je pisao šest godina, kako je temelje imotske povjesnice postavio Ante Ujević, a da je fra Vjeko Vrčić kao „ledolomac" istraživao naše župe, no javile su se i neke greške koje se ponavljaju iz knjige u knjigu, pa sam to ispravio u ovom izdanju, ali sam sretan da će netko nadopuniti i mene, dodao je fra Jozo. U knjizi su prvi put tiskane i katastarske karte današnje 24 župe imotskog dekanata. Zahvalio je svim suradnicima, od recenzenata Joška Belamarića i Juraja Kolalarića do brojnih fotografa, među kojima su najzastupljeniji Živko Bačić te Braco i Boško Ćosić.

Program je kroz razgovor sa sudionicima predstavljanja vodila urednica knjige Miroslava Vučić, a izabrane tekstove iz monografije te knjiga Petra Gudelja "Gospa od Anđela", "Imotska knjiga", također u izdanju Školske knjige, čitao je glumac Milan Štrljić, profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: