'Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti'

U sklopu 40. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, izdavačka kuća Školska knjiga je na svom izložbenom prostoru u subotu 11. studenoga predstavila knjigu dr. fra Joze Grbavca „Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti".

knjiga-interliber.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
12.11.2017 09:05

Riječ je o monografiji Imote raskošno likovno i grafički oblikovane, s više od tri stotine fotografija povijesnih i arheoloških nalaza, dokumenata, sačuvanoga crkvenog blaga i umjetničkih djela. To je svojevrsna knjiga-stećak kojom se obilježava 300. obljetnica oslobođenja Imote od osmanlijske vlasti.

Obraćajući se okupljenima, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige dr. Ante Žužul istaknuo je kako je ta izdavačka kuća na Interliberu predstavila značajne knjige. Nije riječ o komercijalnim knjigama, ali su to vrlo važni nacionalni projekti, važno nacionalno blago. Knjige su to na kojima se radi pet i više godina, a na njima radi stotinu ljudi. Prema njegovim riječima, Školska knjiga ima nacionalnu i javnu odgovornost da na svojim krilima pronese hrvatsku kulturu, identitet. Upozorio je kako u današnjem globalizacijskom svijetu koji ima razne izazove „moramo imati svijest o sebi, moramo definirati neke pojmove u hrvatskoj povijesti, hrvatskoj znanosti i hrvatskoj kulturi i svim vrijednostima da hrvatsku baštinu ponudimo hrvatskom narodu. To je ove godine u velikom zagrljaju Školska knjiga donijela na ovu 'Olimpijadu knjige' i na to smo ponosni."

Govoreći o knjizi "Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti" zahvalio je autoru fra Jozi Grbavcu, te rekao kako su tu monografiju „dugovali Imotskom i svim Imoćanima koji su rasuti po svijetu, dugovali smo to i Hrvatskoj." Podsjetio je i na glasovitu imotsku gimnaziju u kojoj se stvarala paradigma slobode, jer "kad se šutjelo, Imotski je govorio, Imotski je grlio sve naše nade i nadanja". Spomenuo je i kako je u čast 300. obljetnice oslobođenja Imote od Osmanlija 2. kolovoza postavljen kip Gospe od Anđela u Perivoju ispred crkve Sv. Franje, rad akademskog kipara Josipa Marinovića, koji je njegov spomen roditeljima i dar zavičaju.

Jedan od sudionika ovogodišnje proslave u Imotskome bio je i rektor Zagrebačkog sveučilišta dr. Damir Boras, koji je u kraćem obraćanju okupljenima rekao kako su velike obljetnice dobar povod za knjige, "a ovo je velika knjiga i njen naslov 'Povijest, vjera i kulturna baština' su tri stvari koje se mogu pripisati mnogim mjestima u okolici, ali Imotski je poseban grad". Podsjetio je kako Imotski nakon oslobođenja od Turaka vlasti nisu 'gladile'. Trebalo je biti jako sposoban da se ostane i opstane, „a oni su opstali i postali su izvor hrvatstva, intelektualaca."

Sam rad na knjizi, te sadržaj predstavio je kroz razgovor s urednicima Miroslavom Vučić i Deniverom Vukelićem, autor fra Jozo. Na pitanje što ga je potaklo i koliko je dugo želio objaviti takvo djelo, odgovorio je: „Rodni kraj je odsjaj božanskoga, a čovjek je njegova slika i prilika. Čovjek nalazi tu prirodu u sebi, ona je njegovo genetsko ishodište, rodni kraj postaje simbol nas samih, naših karakternosti, naših kreativnosti. Ja sam se u imotskome kraju ukorijenio i to me uobličio i to mi je bio uzletište. Zato sam prigodom 300. obljetnice oslobođenja od Turaka želio nešto podariti svome kraju. Posao je trajao dugo, šest godina dok smo došli do ovoga rezultata". Naglasio je kako je prvotni rukopis knjige nosio naslov „Župe Imotske krajine", knjiga je tako bila i zamišljena. Međutim s vremenom je rukopis nadrastao zadanu temu, te je na sugestiju dr. Joška Belamarića, mons. Jurja Kolarića i Petra Gudelja dobio sadašnji naslov. Knjiga je satkana od riječi i slika, te „nastoji popuniti praznine u povijesnom tkivu imotskoga kraja. Ona je svojevrsna nadopuna radova, studija, svih onih koji su bili 'ledolomci' na ovom području".

Knjiga je podijeljena u tri velike cjeline. U prvoj cjelini autor govori o povijesti Imote: Imota u vrtlogu ratova i društvenih previranja od prapovijesti do danas. U drugom dijelu piše o razvoju duhovnog života u Imoti, a treći dio posvećen je svim župama, njih 24 u Imoti. Grbavac je naglasio kako „iako je knjiga rekapitulacija svega onoga što je napisano, na jednom je mjestu okupljeno i obogaćeno novim sadržajima i na taj način na jednome mjestu možemo naći svojevrstan udžbenik naše zavičajnosti. Najveći problem činio je drugi dio knjige, a to su crkvene prilike od početka kršćanstva do danas". Govoreći pak o trećem dijelu knjige, istaknuo je kako je svaka župa predstavljena povijesno, ali i suvremenom kartom. Napomenuo je kako se pri obilasku župa pronašlo osobito crkveno blago koje ima povijesnu, sakralnu, ali i umjetničku vrijednost koju nažalost mnogi župnici nisu prepoznali.

Prisutne je kratko podsjetio na povijesni događaj od 2. kolovoza 1717. kada je šačica vojnika oslobodila Imotski, a potom opisao kako su tekle pripreme, te odvijanje same ovogodišnje proslave. Nadovezujući se na proslavu, Milan Bešlić osvrnuo se na umjetnički rad Josipa Marinovića, tj. na kip Gospe od Anđela. Program predstavljanja pjesmom je obogatila Klapa Imota, a kazivanjem stihova Petra Gudelja, Vedran Mlikota.

Predstavljanju knjige nazočili su i rektorica Sveučilišta u Zadru dr. Dijana Vican, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Zdravka Bušić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, kao i drugi predstavnici znanstvenoga, kulturnog i gospodarskog života.
Na kraju je najavljeno kako će knjiga za dva tjedna biti predstavljena u crkvi Sv. Franje u Imotskome.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: