"Isplazi hrvatski jezik"

Govoriti pravilno hrvatski jezik mnogim Hrvatima predstavlja problem,a osobito zbog čestog mijenjanja jezičnih pravila. Kako bi na što jednostavniji način progovorio o hrvatskim jezičnim problemima, naš suradnik Boris Beck kreće s novom kolumnom „Isplazi hrvatski jezik“. „Danas riječi ulaze brzo u jezik iz jednostavnog razloga: u Hrvatsku brzo dolaze izumi iz svijeta. Nova pojava bit će istog dana na svim internetskim portalima i u večernjem dnevniku..."

beck_new_kolumna.jpg
Objavljeno:
 
27.02.2012 00:00

Govoriti pravilno hrvatski jezik mnogim Hrvatima predstavlja problem,a osobito zbog čestog mijenjanja jezičnih pravila. Kako bi na što jednostavniji način progovorio o hrvatskim jezičnim problemima, naš suradnik Boris Beck kreće s novom kolumnom „Isplazi hrvatski jezik“.

U prvoj kolumni „Navali narode: 10.000 kuna za najbolju izmislenicu“ Beck progovara o natječaju časopisa "Jezik" za najbolju novu hrvatsku riječ, koji iznosi kako i piše u naslovu, 10.000 kuna, a otvoren je do 22. prosinca 2012. No, bez obzira na natječaj, u hrvatskom jeziku se stalno nailazi na novotvorenice, odnosno, kako ih Beck naziva izmislenice.

Danas riječi ulaze brzo u jezik iz jednostavnog razloga: u Hrvatsku brzo dolaze izumi iz svijeta. Nova pojava bit će istog dana na svim internetskim portalima i u večernjem dnevniku i jednostavno nema vremena da se sazove sjednica akademika pa da tri mjeseca smišljaju novu riječ: iPhone, Tea Party i tsunami ne mogu čekati.

No, nije sve ipak tako jednostavno u hrvatskom jeziku. Hrvati su ponekad spremni primiti novu riječ, a ponekad ne.  Viže doznajte u novoj kolumni Borisa Becka.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: