Predstavljanje knjige „Hijene ga nisu dirale“

„Hijene ga nisu dirale“ naziv je knjige fra Dalibora Dade Milasa koja je predstavljena u četvrtak 19. ožujka Mostaru. Radi se o djelu razmišljanja i eseja o pitanjima Boga, religije, vjere i čovjekova odnosa prema samom sebi, ljudima koji ga okružuju i prema samom Bogu.

IMG_20150319_214649_282.jpg
Autor
Marko Zeljko/Laudato/M.P.
Fotograf
Marko Zeljko
Objavljeno:
 
21.03.2015 18:26

Ime fra Dalibora Dade Milasa je zasigurno prešlo granice Bosne i Hercegovine. To su njegove godine obrazovanja u Zagrebu, a možda još više mnogi koji su njegovu riječ pohranili negdje u svome promišljanju.

Svjedok tome je prepuna dvorana mostarskoga Mepas Malla upriličeno predstavljanje knjige njegove „Hijene ga nisu dirale“. Radi se o djelu razmišljanja i eseja o pitanjima Boga, religije, vjere i čovjekova odnosa prema samom sebi, ljudima koji ga okružuju i prema samom Bogu, kako sažima svoj rad fra Dado.

U prvom dijelu knjige dijelu govori se o Bogu, otvaraju se pitanja samog pojma Boga i božanstva, ateizma i mitologije, Isusa i svega onoga što je u evanđeljima zapisano o Njemu. U drugom poglavlju autor iz svoje perspektive progovara o čovjeku i općenito o ljudima: o fenomenima koji još uvijek, „provociraju“ društvo u cijeloj regiji. Ovo djelo na jedan zanimljiv način otvara raspravu o tematiziranju Boga i čovjeka u suvremenom društvu. Naslov knjige jedan je dio rečenice iz prilagođenog Vjerovanja afričkog plemena Masai. Kad su se prvi put susreli s Apostolskim vjerovanjem, Masaiji ga nisu mogli razumjeti te su ga, uz pomoć katoličkih misionara, prilagodili svojem ambijentu. Kad „njihovo“ Vjerovanje govori o Isusovu životnom koncu, onda kaže: „Ležao je u svom grobu, ali ga hijene nisu dirale...“

Uz autora, o knjizi su govorili recenzenti prof. dr. sc. Mile Lasić i fra Željko Barbarić te nakladnik Ilko Barbarić, uz glazbeni i recitatorski program. Ilko Barbarić je napomenuo kako autor nije ni „za“ ni „protiv“, što je kasnije i sam potvrdio, već mu je stav – prema! Riječi koje se provlače između redaka ove knjige su: novo, nada, osvježenje. Knjiga na svojim koricama nosi stilizirani znak križa kojega treba podignuti pred oči svima u ovim i nekim budućim „gustim“ vremenima, slažu se recenzenti.

Prof. Lasić djelo smješta na tragu moderne politologije i teologije. Dado ne prekida vezu s mladima i ističe našu slojevitost identiteta koji se često potiskuju bez razloga.

Franjevac Barbarić govori o njegovom odnosu prema vjeri kao društveno odgovornoj i ozbiljnoj stvari, pogotovo ako smatramo da nam je svima zajednički Stvoritelj.

Knjiga će biti zanimljivo štivo svima koji vole propitivati svoju nutrinu i svoju okolinu, bez obzira bili praktični vjernici ili ne. Kako kaže autor:  Živimo u vremenu u kojem „hijene“ ne prezaju „dirnuti“ ni u samog Boga.

Inače, sav autorski dio zarade od prodaje knjige „Hijene Ga nisu dirale“ ide za obnovu Minoresova Centra za resocijalizaciju, u Mostaru.

„Minores“ je organizacija koja se brine za beskućnike, siromašne obitelji i na bilo koji način ugrožene pojedince u Mostaru i okolici. Nastala je prije nešto više od dvije godine kao plod mladog entuzijazma i Minores od tog trenutka ne prestaje rasti i razvijati se.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: