Predstavljanje pisane baštine biskupa Strossmayera ''Sve za vjeru i za domovinu''

Na više od 2500 stranica prikupljene su i objavljene korizmene i prigodne poslanice i okružnice te propovijedi, značajniji govori i osvrti biskupa Strossmayera, napisani tijekom 55 godina njegove pastirske službe.

SROSS-FINAL.jpg
Autor
IKA/Laudato/I.D.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
20.01.2016 15:37

Hrvatska biskupska konferencija organizira predstavljanje pisane baštine đakovačkog ili bosanskog i srijemskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, objavljene u četiri sveska pod naslovom "Sve za vjeru i za domovinu" u ponedjeljak 25. siječnja u 19 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupskoga pastoralnog instituta (Kaptol 29 A, Zagreb).
 
O 200. obljetnici rođenja biskupa Strossmayerova, zaslugom mons. dr. Marina Srakića, umirovljenoga đakovačko-osječkog nadbiskupa, na više od 2500 stranica prikupljene su i objavljene korizmene i prigodne poslanice i okružnice te propovijedi, značajniji govori i osvrti biskupa Strossmayera, napisani tijekom 55 godina njegove pastirske službe (1850.-1905.).

Na predstavljanju, uvodno slovo održat će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup metropolit, a o objavljenoj pisanoj baštini biskupa Strossmayera govorit će akademik Stjepan Damjanović, akademik Dubravko Jelčić, mons. prof. dr. Juraj Kolarić te mons. Srakić.

Uz brojna velebna djela, biskup Strossmayer ostavio je i svoje poslanice, "kao neku baštinu", koja se, nažalost, do danas ljubomorno čuva na već požutjelim stranicama Glasnika Biskupije đakovačke i srijemske.

Đakovačko-osječka nadbiskupija želi ovim izdanjem tu baštinu iznijeti pred našu crkvenu i društvenu javnost kako bi se njegov lik predstavio što vjernije, a djelo što cjelovitije te da se istakne ono što je biskup Strossmayer prvenstveno bio  "pravi biskup Katoličke Crkve, ordinarij vlastite biskupije i pastir naroda Božjega" stavljajući ga tako u njegov izvorni kontekst, realniji i objektivniji od onoga u koji ga se često stavlja, ispravljajući istovremeno i određenu nepravdu koja mu je nanesena, pokušavajući ga ideološki tumačiti, izvlačeći određene njegove misli iz povijesnog konteksta.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: