Predstavljen film "Varaždinska Regina angelorum"

Film je nastao u produkciji Udruge Prosoli – Sveta glazba i Real grupe d.o.o. te u koprodukciji Gradskog muzeja Varaždin i Obiteljske televizije Laudato.

film.jpg
Autor
IKA/Laudato/E.D.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
18.03.2017 10:35

Novi znanstveno-obrazovni film "Varaždinska Regina angelorum" o štovanju Bogorodice i marijanskoj baštini na području Varaždinske biskupije predstavljen je na prvoj projekciji filma, priređenoj u palači Herzer varaždinskog Gradskog muzeja u srijedu, 15. ožujka, pred brojnim gledateljima iz javnoga, crkvenog i kulturnog života baroknoga i biskupskoga grada Varaždina i okolice.

Varaždinska biskupija sudjelovala je svojom potporom u izradi filma te se na prvoj projekciji okupljenima obratio varaždinski biskup Josip Mrzljak, dok su o realizaciji filma govorili voditeljica projekta, scenaristica i redateljica dr. Hrvojka Mihanović-Salopek, producent prof. Alojzije Prosoli i uime koproducenta ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini.

Riječ je o desetom filmu u sklopu projekta "Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine" te je dovršen u prigodi ovogodišnjeg jubileja 20. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije. Projekt se odvija pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije.

Film je nastao u produkciji Udruge Prosoli – Sveta glazba i Real grupe d.o.o., te u koprodukciji Gradskog muzeja Varaždin i Obiteljske televizije Laudato.

Kroz 57 minuta prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Varaždinskoj biskupiji, predstavlja kulturološki putopis kroz istaknuta, ali i pojedina nedovoljno poznata svetišta od Lepoglave i Veternice do mnogih drugih zagorskih, međimurskih i podravskih župa i mjesta, te u samoj završnici prikazuje sakralnu baštinu biskupskoga grada Varaždina. Kroz multidisciplinarni presjek baštine audio-vizualni prikaz stavljen je na impresivna dostignuća baroknog razdoblja u arhitekturi, književnosti i likovnoj umjetnosti, uz poseban naglasak na djela Ivana Rangera, stara djela i molitvenike na hrvatskokajkavskom jeziku, stihove suvremenih pjesnika Ivana Goluba i Ernesta Fišera, ali i etno baštinu ovog područja koje je obilježeno barokom i sakralnim napjevima, te nezaobilaznim anđelima koji se provlače kroz sve, osobito marijanske, motive na svim djelima.

Biskup Mrzljak istaknuo je kako je to bila uistinu "Marijina večer" jer Bogorodica ima veliku važnost, ne samo u kršćanskom životu, nego je obilježila i kulturna postignuća na raznim područjima te je bogatstvo marijanske baštine u Varaždinskoj biskupiji ovim djelom sabrano na jednome mjestu, i to u filmskoj kao jednoj značajnoj umjetnosti suvremenog društva.

Voditeljica projekta dr. Mihanović-Salopek osvrnula se na realizaciju filma od ideje do završnice. Rekla je kako se željelo pobliže predstaviti glasovita marijanska svetišta, ali i manje poznate kutke koji svjedoče o raširenom štovanju Bogorodice na ovim područjima, dodavši da bogata marijanska baština obvezuje da je se prikaže i približi današnjim naraštajima. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: