Program obilježavanja "Noći knjige 2014."

Program obilježavanja ovogodišnje manifestacije "Noć knjige 2014." koja se održava 23. travnja predstavljen je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović.

svjetski_dan_knjige22.jpg
Autor
Hina
Fotograf
www.knjiznica-kutina.hr
Objavljeno:
 
21.04.2014 08:23
Program su predstavili članovi organizacijskoga odbora Nenad Bartolčić, Mišo Nejašmić, Zdenka Sviben, Dobrila Zvonarek i Iva Perković.

Bartolčić je podsjetio da se Noć knjige ove godine održava treći put te se njom u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Napomenuo je da su organizatori Noći knjige 2014. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Noć knjige 2014. održat će se u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, istaknuo je Bartolčić. Najveći broj programa - 179 pojedinačnih održava se u Zagrebu, rekao je dodavši kako je čak 370 sudionika, među kojima su knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige, pripremili više od 700 programa.

U sklopu manifestacije, kako je najavio Nejašmić održavat će se čitaonice i pričaonice za najmlađe, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice, javna čitanja, projekcije filmova, Bookcrossing te klasična predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaji za ozbiljnije književne sladokusce.

Ove se godine u manifestaciju uključilo deset vrtića i 97 škola, istaknula je Zvonarek.

"Sudjelovat će više od 200 pisaca, brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti; javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ", rekla je.

Istaknula je i da će u manifestaciji biti održane prodajne akcije i popusti knjiga u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Organizirani su i sajmovi knjiga, dok će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti, dodala je.

Najavila je da će na svečanom otvorenju Noći knjige u NSK u Zagrebu biti predstavljeni rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, koje istražio GFK – Centar za istraživanje tržišta, kako je rekla bit će otvorena i izložbe fotografija "Kadar za čitanje 2014.".

Zdenka Sviben istaknula je da u Noći knjige ove godine sudjeluju 123 knjižnice po cijeloj Hrvatskoj te dodala kako će u knjižnicama biti organizirano niz dodatnih programa.

Po riječima Ive Perković ovogodišnja manifestacija imat će snažnu potporu Hrvatske radio televizije na čijim će se programima prenosti mnogi događaji.

"U Noći knjige održat će se i natjecanje gradova u znanju iz književnosti, u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka", rekla je. Perković.

Na konferenciji je istaknuto i da se Noć knjige ove godine prvi put održava u Sloveniji i Crnoj Gori. Za tu su priliku, kako je rekao Nejašmić, organizatori Noći knjige u Hrvatskoj tamošnjim organizatorima ustupili dosadašnja vizualna rješenja i pružili ostalu raspoloživu pomoć.

Program obilježavanja Noći knjige 2014. podupire Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, rekao je dodavši kako su provedbu programa financijski pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: