Predstavljena knjiga Dijalog protiv pelagijevaca, jedno od značajnih djela sv. Jeronima

Ova knjiga osim što donosi jedan od bisera filozofske i apologetske misli kršćanskih autora prvih stoljeća, može pomoći i u osvjetljavanju aktualnih duhovnih gibanja.

jeronim.png
Autor
verbum.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
verbum.hr
Objavljeno:
 
12.07.2019 12:50

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 11. srpnja predstavljena je knjiga Dijalog protiv pelagijevaca, a knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

U sklopu svoje biblioteke Crkveni oci, pod čijim je imenom objedinjena kršćanska literatura iz prvih stoljeća, nakladna kuća Verbum upravo je objavila Dijalog protiv pelagijevaca, jedno od značajnih djela sv. Jeronima. Kao i ostala djela iz ove biblioteke i ova Jeronimova knjiga nudi suvremenim duhovnim tražiteljima mogućnost da otkriju autentično duhovno blago neprolazne vrijednosti.

Spis Dijalog protiv pelagijevaca nastao je početkom 5. stoljeća, a u njemu se Jeronim bavi krivovjernim naukom svoga suvremenika Pelagija koji je izvršio velik utjecaj u to doba. Premda vrlo učen i asketskog života Pelagije je odstupio od Crkvenog nauka, negirao istočni grijeh i zastupa stajalište da je čovjek sposoban isključivo vlastitim nastojanjima i svojom voljom postići moralno savršenstvo i tako zadobiti spasenje.

Snažno ostajući na crkvenom stajalištu kako je za spasenje potrebna i ključna Božja milost, Jeronim, kao vrstan polemičar i teolog, u ovoj knjizi odlučno odbacuje pelagijanske teze, pobijajući njihove zablude o dostatnosti slobodne volje za spasenje.

Dijalog protiv pelagijevaca zamišljen je kao dijalog između pravovjernog Atika i heretika Kritobula, a glavne su teme mogućnost nesagrješivosti i lakoća Božjih zapovijedi, milost Božja i slobodna volja te nužnost krštenja djece. U prvom dijelu Jeronim govori o slobodnoj volji, Božjoj milosti, o mogućnosti nesagrješivosti i vršenju Božjih zapovijedi iznoseći i pobijajući Pelagijeve teze. U drugom dijelu Dijaloga Jeronim pobija Pelagijev nauk dokazujući kako nije u skladu sa Svetim pismom, a u trećem dijelu produbljuje teme iz prvog i drugog dijela spisa te se posebno osvrće na pitanje krštenja djece.

Kako pelagijansko krivovjerje i danas ima utjecaja, o čemu često govori i papa Franjo, ova knjiga osim što donosi jedan od bisera filozofske i apologetske misli kršćanskih autora prvih stoljeća, može pomoći i u osvjetljavanju aktualnih duhovnih gibanja.

Knjiga Dijalog protiv pelagijevaca u prijevodu dr. sc. don Josipa Kneževića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: