Predstavljena knjiga "Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog"

Zagrebačko predstavljanje knjige "Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog" dr. Milana Pelca držano je u utorak 19. veljače u Velikoj dvorani Matice hrvatske.

predstavljanje-knjige-pelc.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
20.02.2019 08:31

Knjigu su predstavili sisački biskup Vlado Košić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, dr. Danko Šourek i autor.

Monografiju su zajednički izdali Sisačka biskupija i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, a donosi prikaz dva misala i jednog antifonara koji spadaju među najvrjednije, najljepše i najraskošnije knjige koje posjeduje hrvatska kultura i s kojima se ni jedna slična reprezentativna liturgijska knjiga ne može usporediti. Sami misali napisani su krajem 15. stoljeća na inicijativu i uz financijsku potporu biskupa Jurja, ali nisu završeni za vrijeme njegova života, te su svoj doprinos izradi tog djela dali i kardinal Toma Bakač, te biskup Aleksandar Ignacije Mikulić.

Na početku su okupljene pozdravili predsjednik Matice hrvatske dr. Stipe Botica i ravnateljica Instituta za povijest umjesnosti dr. Katarina Horvat-Levaj, a u prepunoj dvorani predstavljanju su nazočili i zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, ravnatelj Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić i voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.

Govoreći o knjizi akademik Bratulić rekao je kako je to monumentalno i kapitalno djelo koje svjedoči o tome koliko je bilo važno naručiteljima da iza sebe ostave kulturno nasljeđe za buduće generacije.

- Ova knjiga je jedan od tih temeljaca koji su po svom opsegu i ilustracijama početak drugačijeg iskazivanja povijesti umjetnosti i povijesnih spomenika… Oba misala pokazuju da je tadašnji Zagreb, iako malen po broju stanovnika, bio velik po ljudima koji su ovdje došli i koji su jedno malo mjesto, koje je kasnije postalo središte nadbiskupije i Hrvatske, podizali na visok europski kulturni stup te je to mjesto postalo i središte velikog djela kulturnog prostora koji je zračio stoljećima - rekao je akademik.

Akademik Maroević istaknuo je kako monografija govori o sintezi kasne gotike i renesanse u hrvatskom prostoru.

- Ova knjiga poput albuma nudi uvid u nevjerojatno likovno bogatstvo. Činjenica velikog broja referenci i svojevrsne amplitude utjecaja na nastajanje ovih misala svjedoči o europskoj komponenti naše sredine u to vrijeme. Narudžba koja je krenula iz Zagreba, okrenula se majstorima i iz drugih sredina, dokaz je te važnosti. Aleksandar Mikulić kada uokviruje ovo djelo vraća mu lokalni, nacionalni i regionalni smisao. To čini s koricama na kojima je povezao ugarsku komponentu, kojoj Zagrebačka nadbiskupija duguje svoje osnivanje, te na drugoj strani korica hrvatsku tradiciju koja ide od sv. Jeronima do bl. Augustina Kažotića - istaknuo je.

Rekao bih da je upravo na koricama Europa pripitomljena i vraćena sredini kojoj je okrenut misal, a koji je po svom zagrebačkom obredu opet posebna komponenta cijele ove priče, što je Pelc posebno akcentirao, rekao je Maroević istaknuvši kako Pelcov rad pokazuje njegovu iznimnu stručnost, ali donosi i teološku, etičku i estetsku priču.

Dr. Šourek ustvrdio je kako knjiga govori o nevjerojatnom segmentu hrvatske kulturne baštine.

- Likovnim prilozima iznimne kakvoće knjiga je podijeljena u dvije osnovne cjeline. Prva opsežnija posvećena je misalu iz Riznice zagrebačke katedrale, a drugi dio, iluminiranim sadržajem nešto skromniji, misalu pohranjenom u Metropolitanskoj knjižnici u Zagrebu. Prolazeći kroz niz zasebnih poglavlja pred čitateljima se nižu materijalni i duhovni, povijesno umjetnički i literarno teološki, autorski, naručiteljski i drugi isprepleteni aspekti ovog djela s kraja srednjeg i početka novog vijeka - rekao je dr. Šourek.

Nadovezujući se i uvelike nadopunjujući saznanja prijašnjih istraživača Dragutina Kniewalda, Artura Schneidera i Maxa Lehrsa, Milan Pelc ostvaruje temeljitu analizu zagrebačkog misala, njegovog fizičkog opisa i opisa liturgijskog sadržaja, profila naručitelja i umjetnika sve do suptilne interpretacije ikonografije te slojeva simboličkih i amblemskih značenja njegovih iluminacija - istaknuo je.

Pojasnivši kako je došlo do realizacije knjige, Pelc je rekao kako se ideja rodila prije dvije i pol godine nakon predavanja o minijaturama u Sisačkoj biskupiji.

- Rad na toj knjizi je trajao sveukupno pet godina pri čemu su u okvirima toga mog istraživanja bili mnogi lijepi trenuci, a najljepši su oni koji su povezani s istraživanjem samih originala… Nadam se da sam svojim radom pridonio boljem razumijevanju ovih minijatura i da se osjetio taj posebni kulturni trenutak u povijesti Zagrebačke nadbiskupije, koji nam je mnogo značio i predstavlja veliki kulturni kapital. Osobito mi je drago da će knjiga izaći i na engleskom jeziku jer je intencija da tu našu kulturnu baštinu pokažemo svijetu - rekao je autor, zahvalivši svima uključenima u ovaj projekt.

Biskup Košić pojasnio je povezanost Sisačke biskupije s biskupom Jurjom od Topuskog, istaknuvši kako o vrijednosti knjige najbolje govori to da je uvrštena među najljepše hrvatske knjige i sudjeluje na natječaju za najljepše knjige svijeta u Leipzigu.

- Treba istaknuti kako bez katoličke vjere i našeg puka ne bi bilo ni ovog misala, ni minijatura, a ni ove knjige. Ova je stvarno jedna lijepa reminiscencija na našu kulturnu baštinu koja je utemeljena na vjeri, a koju su posebno njegovali cisterciti u opatiji u Topuskom. Oni su tamo stigli na početku 13. stoljeća te su kroz 300 godina ostavili velik duhovni i kulturni trag, sve dok je Turci nisu razorili početkom 16. stoljeća, kada se upravo i rađa ovaj misal. Ovo je doista spomenik koji svjedoči sjaju prošlih vremena na ovim naših područjima - zaključio je sisački biskup.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: