Predstavljena knjiga Ruđera J. Boškovića

Matica hrvatska predstavila je u Vinkovcima knjigu "Pomrčine Sunca i Mjeseca" Ruđera Josipa Boškovića.

rugjer2.jpg
Objavljeno:
 
02.07.2012 00:00

Matica hrvatska predstavila je u Vinkovcima knjigu "Pomrčine Sunca i Mjeseca" Ruđera Josipa Boškovića (1711.-1778.), a koju je priredio Stipe Kutleša.

Riječ je o prvoj od dvije knjige Ruđera Josipa Boškovića koje će Matica hrvatska tiskati ove godine u sklopu biblioteke "Stoljeća hrvatske književnosti", rekao je potpredsjednik MH akademik Ante Stamać te najavio da će Boškovićeva "Pisma, pjesme i rasprave" iz tiska izaći u rujnu.

"Pomrčine Sunca i Mjeseca" Boškovićevo su najznamenitije pjesničko djelo, značenjem i ugledom ravno njegovoj "Teoriji prirodne filozofije", ustvrdio je akademik Stamać rekavši kako je u 5.621 stihu toga spjeva Bošković spojio "kozmološke teme s tezama vlastitog oka".

Spjev je za Boškovićeva života doživio pet izdanja: prvo je tiskano u Londonu 1760., potom u Mlecima 1761., Grazu 1765., Rimu 1767. i, u konačnoj verziji, u Parizu 1779. godine, a Matica hrvatska donosi ga prema prvom hrvatskom izdanju HAZU iz 2007. godine u prijevodu akademika Branimira Glavičića.

Prema Stamaćevim riječima, Boškoviću nesumnjivo pripada mjesto najznačajnijeg Hrvata u povijesti, a objavljujući njegove "Pomrčine Sunca i Mjeseca", a na jesen i "Pisma, pjesme i rasprave", Matica hrvatska želi djelovanje i misli Ruđera Boškovića približiti širokim slojevima hrvatskog stanovništva.

Ruđer Bošković rođen je u Dubrovniku 1711., a umro 1787. godine u Milanu. Bio je pripadnik isusovačkog reda, a bavio se matematičkim problemima. Dao je znatan broj teorema iz trigonometrije, a prvi je izveo četiri osnovne diferencijalne formule sferne trigonometrije. Objavio je više knjiga, među njima, znamenitu knjigu "Teorija prirodne filozofije".

Izvor: Hina

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: