Predstavljena knjiga koja propituje ima li smisla vjerovati u Boga u doba znanosti

Knjiga "Vjera u Boga" u doba znanosti propituje mogu li se religija i znanost uskladiti ili se nužno međusobno isključuju, odnosno kosi li se vjerovanje u Boga sa znanstvenim principima doba u kojemu živimo.

2.jpg
Autor
verbum.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
verbum.hr
Objavljeno:
 
24.10.2019 14:54

Časopisi 'Publishers Weekly' i 'Booklist' uvrstili su svojedobno knjigu 'Vjera u Boga u doba znanosti' u svoje top izbore najboljih knjiga o religiji, a sada je konačno dostupna i u hrvatskomu prijevodu koji je rad uglednoga fizičara prof. emer. Miroslava Furića, a doradio ga je prof. dr. sc. Stipe Kutleša, ugledni hrvatski fizičar i filozof.

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 24. listopada predstavljena je knjiga Vjera u Boga u doba znanosti, a knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

U suvremenom javnom prostoru odnos vjere i znanosti predmet je stalnih rasprava pri čemu se nerijetko unaprijed polazi od potpuno suprotstavljenih pozicija. Knjiga koju je nedavno objavila nakladnička kuća Verbum pod naslovom Vjera u Boga u doba znanosti spada u one koje imaju za cilj nadići tu suprotnost te su dobrodošla osnova za plodonosan dijalog.

Njezin autor John Polkinghorne predavao je matematičku fiziku na Sveučilištu u Cambridgeu i bio direktor Queen’s Collegea pri istomu sveučilištu. I sam je dio oba svijeta – i onog znanosti i onog vjere – budući da je ne samo ugledni teorijski fizičar nego i teolog, te je već desetljećima jedan od vodećih autoriteta u tumačenju odnosa između znanosti i religije.

Knjiga "Vjera u Boga u doba znanosti" je nastala na osnovi popularnoga niza predavanja koje je održao na Sveučilištu Yale, a u njoj propituje mogu li se religija i znanost uskladiti ili se nužno međusobno isključuju, odnosno kosi li se vjerovanje u Boga sa znanstvenim principima doba u kojemu živimo.

Namijenjena najširemu krugu čitatelja, ova pristupačno pisana knjiga progovara o raznim vidovima odnosa znanosti i religije. Polkinghorne tako istražuje novu naravnu teologiju te naglašava važnost moralnog i estetskog iskustva kao i ljudske intuicije vrijednosti i nade. On postavlja i pitanje djeluje li Bog u fizičkomu svijetu, iznosi svoje ideje o ulozi teorije kaosa, istražuje mogućnosti budućega dijaloga znanosti i vjere te njihove zajedničke potrage za istinom.

Časopisi Publishers Weekly i Booklist uvrstili su svojedobno knjigu Vjera u Boga u doba znanosti u svoje top izbore najboljih knjiga o religiji, a sada je konačno dostupna i u hrvatskomu prijevodu koji je rad uglednoga fizičara prof. emer. Miroslava Furića, a doradio ga je prof. dr. sc. Stipe Kutleša, ugledni hrvatski fizičar i filozof.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: