Predstavljena zbornik radova 'Vidakoviću u čast'

Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katoličko društvo Ivan Antunović iz Subotice priredili su u srijedu, 18. travnja na KBF-u predstavljanje knjige "Vidakoviću u čast".

vidakovic.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
19.04.2018 11:15

Riječ je o zborniku radova s Međunarodnoga znanstvenog simpozija održanog prigodom 100. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Albe Vidakovića (1. 10. 1914.– 18.4. 1964.).
Predstavljanju su nazočili profesori i studenti KBF-a i ICG, kao Subotičani koji žive u Zagrebu. Poseban prilog dale su tri studentice iz prve generacije ICG.

Večeras je u našemu spomenu, u našoj zahvalnosti i u traženju nadahnuća mo. Albe Vidaković čiji je život bio ispunjen hvalom Gospodinu i čije umijeće iskazivanja hvale i pjesme prepoznajemo kao divan dar Crkvi u našemu narodu. Danas, 18. travnja spomendan je prelaska Nebeskome Ocu mo. Albe Vidakovića, prvoga predstojnika Instituta za crkvenu glazbu KBF-a. Danas je spomendan prelaska Nebeskomu Ocu i njegova nasljednika u predstojničkoj službi mo. Anđelka Milanovića.

Bili su kolege iz studentskih dana, prijatelji, sustvaratelji glazbenoga života u našoj Crkvi poslije Drugoga svjetskoga rata, a Gospodin je čudesnim promislom htio da započeto djelo Instituta za crkvenu glazbu mlađi kolega započne, a stariji nastavi i vodi punih 25 godina, rekao je uvodno predstojnik Instituta za crkvenu glazbu i pročelnik Katedre liturgike KBF-a dr. sc. fra Ante Crnčević.

Današnje djelovanje Instituta za crkvenu glazbu u okviru KBF-a i u okviru Sveučilišta u Zagrebu rođeno je iz onoga zrna hrabrosti kada je fakultet bio daleko od Sveučilišta, a glazba daleko od teološkoga promišljanja. Utemeljenje ICG još prije nego je Drugi vatikanski koncil u svojoj konstituciji Sacrosanctum Concilium preporučio da se prema prilikama u mjesnim Crkvama osnuju povjerenstva za sakralnu glazbu, te da se glazbenicima i pjevačima u Crkvi pruži ispravna liturgijska pouka, pokazuje smjelost onih koji su zagovarali osnivanje ICG i uložili trud i njegovo osnivanje i sastavljanje njegova nastavnoga programa, dodao je Crnčević.

U ime izdavača zbornika Katoličkog društva ''Ivan Antunović" okupljenima se obratio njegov predsjednik svećenik Subotičke biskupije i prof. kanonskoga prava na FTI u Zagrebu dr. sc. vlč. Ivica Ivanković Radak. O djelovanju i glazbenom stvaralaštvu mo. Albe Vidakovića govorio je prof. Katedre liturgike, skladatelj, dirigent mo. Miroslav Martinjak. U osvrtu na sam zbornik naglasio je, kako on govori o uglavnom svim aspektima djelovanja Vidakovića. Detaljno je tu opisan životopis, istaknut je njegov skladateljski opus, etnomuzikologija koju je Vidaković obrađivao.

„U ovoj maloj, ali vrijednoj knjizi sadržan je Vidaković, iako mislim da nije još sve izrečeno o njemu. Taj marni crkveni glazbenik koji je svoju glazbenu djelatnost razgranao na više područja. Bio je to relativno kratak, ali vrlo plodan život, a da ga je Gospodin poživio duše opus njegova djelovanja i rada bio bi znatno veći. Vidaković nije bio samo vrsni poznavatelj glazbe, nego i teologije. Znao je jasno objasniti odnos glazbe i liturgije, rekao je Martinjak, Nadalje je naglasio da je Vidaković često citirao crkvene dokumente o crkvenoj liturgijskoj glazbe i u njima nalazio nadahnuće. K tomu, često je citirao papu Pija X. i njegov moto proprio „Inter pastoralis officii sollicitudines", a osobito rečenicu da „crkvena glazba ima ista svojstva što ih ima i sama liturgija, tj. svetost i prikladnost umjetničkog oblika", a iz toga izvire i općenitost crkvene glazbe. Zato je snažno naglašavao da se toga dokumenta imaju držati svi crkveni glazbenici.

Ovaj zbornik i radovi u njemu žele pokazati da je Albe Vidaković u našim glazbenim i svećeničkim krugovima na cijeni i da nije zaboravljen, a preko svojih glazbenih ostvarenja živi u našem narodu i u liturgijskim slavljima kao živa pjesma u čast Gospodinu, živom i uskrslom, rekao je Martinjak.

Orguljašica i studentica iz prvoga naraštaja studenata/diplomanata Instituta za crkvenu glazbu 1963.-1967. Josipa Polić, prof. s prisutnima je podijelila sjećanje na Albu Vidakovića. Progovorila je i o početku ICG koji je bio namijenjen redovnicama, no ona se prijavila na prijavni ispit na preporuku s. Anđele Rukavina, OP. Istaknula je, kako je na prijemnom ispitu bilo njih 49, a primljeno je njih 25 radi ograničenosti kapaciteta.

Na kraju je sam sadržaj zbornika predstavio orguljaš subotičke katedrale i dirigent katedralnog zbora ''Albe Vidaković", te urednik Zbornika mo. Miroslav Stantić.

Zbornik sadrži devet znanstvenih radova u kojima su dotaknuta gotova sva polja djelovanja, te okolnosti u kojima je Vidaković živio i radio, te dva sjećanja iz pera rođakinje Albe Ivankovića Jasne Ivančić i Josipa Mioča, kao njegova učenika i pjevača u katedralnom zboru u Zagrebu.
Znanstvenici su svojim radovima u zborniku ukazali na visoke znanstvene, pedagoške i skladateljske potencijale Albe Vidakovića i kako je njegova bogata glazbena i znanstvena baština i danas poticaj za daljnja proučavanja i glazbene produkcije, rekao je Stantić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: