Prije 920 godina održan prvi sajam na Kaptolu

Budući da je trgovine otkad je i čovjeka, ne čudi činjenica da je sajmište u Zagrebu staro koliko i sâm grad. Prvi zagrebački sajam, onaj na Kaptolu, spominje se 20. kolovoza 1094. godine kada je katedrala slavila svoj god.

17_Bakaceva_1927.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
zkahlina.ca
Objavljeno:
 
20.08.2014 13:56

Taj takozvani “kraljevski sajam” trajao je četrnaest dana. Kad je kralj Bela IV. 1242. godine Gradecu dao “Zlatnu bulu”, odobreno mu je i slobodno održavanje sajmova. Sajmovi su se organizirali pred crkvom Svetoga Marka, i to dva puta na tjedan: ponedjeljkom i četvrtkom.

Treći zagrebački sajam, takozvani Margaretski, odobren je dopuštenjem Ljudevita Velikog 1372. godine. Sve do sredine 17. stoljeća sajmovi su se održavali na trgovima: na Varoškom pokraj crkve Sv. Marka i pred prvostolnicom. Poslije su se priređivali u Donjem gradu, na Harmici, odnosno Jelačićevu trgu.
 
Sredinom 19. stoljeća sajmište je radilo na Sveučilišnom trgu, gdje se danas nalazi kazalište, pa na takozvanoj Sirkovici, današnjem Zrinjevcu. Tu se zadržalo dugi niz godina, a poslije je premješteno na prilaze gradu.

Budući da je trgovina cvjetala, a grad se razvijao, osnovan je 1909. godine Zagrebački zbor, koji će poslije biti preimenovan u Zagrebački velesajam. Prva lokacija bila je u Donjem gradu, a poslije se zaslugom Većeslava Holjevca, jednog od najuspješnijih zagrebačkih gradonačelnika, seli preko Save. Na velikom prostoru od oko 500 tisuća četvornih metara razvio se veliki centar trgovine na kojem se danas održava 30-ak sajmova, od kojih većina ima status međunarodnih.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: