Film o slavenskim svecima Ćirilu i Metodu

Sveta godina svetih Ćirila i Metoda, proglašena u povodu 1150. obljetnice njihova dolaska u Moravsku, a koja će se obilježiti 2013. godine, imat će i kulturnu sastavnicu u Češkoj, javlja agencija SIR. Katolička i pravoslavna Crkva, Akademija znanosti i druge kulturne ustanove pripremaju film o životu i djelovanju slavenskih sveca.

0705_Ciril-i-Metod-Olomouc.jpg
Objavljeno:
 
05.02.2012 00:00

Sveta godina svetih Ćirila i Metoda, proglašena u  povodu 1150. obljetnice njihova dolaska u Moravsku, a koja će se obilježiti 2013. godine, imat će i kulturnu sastavnicu u Češkoj, javlja agencija SIR.

Katolička i pravoslavna Crkva, Akademija znanosti i druge kulturne ustanove pripremaju film o životu i djelovanju slavenskih sveca.

„Još nije ostvarena jedna dobra povijesna filmska verzija o životu i djelovanju svetih Ćirila i Metoda, usprkos velikog duga prema njima. Njihovo djelovanje je doprinijelo širenju kršćanstva, kulture i odgoja u svim slavenskim narodima i stvorio je temelje Češke kao države“, rekao je nadbiskup Praga mons. Dominik Duka.

Film će se snimati na povijesnim mjestima djelovanja suzaštitnika Europe, Grčkoj, Italiji, Slovačkoj i Češkoj u režiji Petr Nikolaeva. Premijera filma predviđena je 2013. u Češkoj.

Izvor: SIR/M. U.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: