Promocija Leksikona podunavskih Hrvata

Osobite zanimljivosti su makropedijske natuknice s pojmovima kao što su konfesija, konkordat, kolonizacija koje su kontekstualizirane u odnosu na bačke Hrvate.

leksikon.jpg
Autor
Vesna Kukavica/Laudato/M.P.
Fotograf
Vesna Kukavica
Objavljeno:
 
06.05.2018 14:00

Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice i Hrvatska matica iseljenika zajednički priređuju predstavljanje nakladničkog projekta Leksikona podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca prigodom izlaska 13. sveska (Ko-Kr) u srijedu, 9. svibnja od 15 do 15.45 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb.
 
O Leksikonu će govoriti: ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, prof.; glavni urednik, dr. sc. Slaven Bačić; izvršni urednik Tomislav Žigmanov te član uredništva doc. dr. sc. Mario Bara s Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba.
 
U okviru 5. Kliofesta, festivala povijesti što ga tradicionalno organizira Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti s partnerskim obrazovnim i baštinskim institucijama pod ovogodišnjim sloganom Čitajte povijest u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4) od 8. do11. svibnja prvi put će se u program uključiti i Hrvatska matica iseljenika, prezentirajući 9. svibnja na sam Dan Europe nakladnički projekt Leksikona podunavskih  Hrvata – Bunjevaca i Šokaca u nakladi Hrvatskog akademskog društva iz Subotice.
 
Riječ je o petnaestogodišnjoj višesveščanoj leksikografskoj seriji prvorazredne znanstvene akribije, čiji je nagrađivani nakladnik Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice. U izradi dosadašnjih 13 svezaka Leksikona sudjelovalo je oko 150 autora (što fakultetski obrazovanih ljudi, što narodnih kazivača koji posjeduju znanja i artefakte o pojedinim osobama i pojavama), napisano je ukupno 1654 članka na 1445 stranica.
 
Novi svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, trinaesti po redu (2017) donosi 180 natuknica iz pera 57 autora, čiji sadržaj obrađuje pojmove koji počinju slovima Ko i Kr.
 
Istaknute figure raznih su zanimanja od stvaralaca likovnih i izvedbenih umjetnosti, znanstvenika i gospodarstvenika do sportaša, svjetovnih i crkvenih velikodostojnika.
 
Osobite zanimljivosti u ovom svesku Leksikona su makropedijske natuknice s pojmovima kao što su kršćanstvo i narodno udruživanje, konfesija, konkordat, kolonizacija, komunizam, ili pak križari (126 – 131 str.) koje su kontekstualizirane u odnosu na bačke Hrvate.
 
Vesna Kukavica
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: