Provedite zanimljiv Vikend u muzeju!

Kulturna manifestacija "Vikend u muzeju" okupit će 17. i 18. svibnja više od stotinu muzeja diljem Hrvatske oko teme "Muzejske zbirke povezuju", a dvjestotinjak najavljenih događanja obećava raznolik program, od noćenja djece u Arheološkom muzeju do izložbi kolekcionarskih blaga koja, uz 'ozbiljnije' predmete poput umjetnina i arheoloških nalaza, jednako ozbiljno čuvaju prazne kutije cigareta ili paketiće šećera za kavu.

muzeji.jpg
Autor
Laudato/Hina
Fotograf
muzejvk.hr
Objavljeno:
 
14.05.2014 13:24

Ovogodišnja tema povezuje baštinu i muzejske zbirke, generacije i kulture, prošlost, sadašnjost i budućnost, rekla je voditeljica akcije Tončika Cukrov na konferenciji za novinare Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), nositelja manifestacije koja objedinjuje Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja. Osim rada struke, tom manifestacijom želimo i unaprijediti obiteljski dolazak u muzeje, što inače nije lako zbog financijskih izdataka, no ulaz u muzeje taj vikend bit će besplatan, dodala je.

MDC je pokrenuo i akciju "Sakupljači pokažite svoje zbirke!" kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da predstave dosad nepoznate zbirke. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji izlažu predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara, među ostalim, zbirke ukrasnih staklenih predmeta, maketa dubrovačkih povijesnih brodova, željezničarskih uspomena, zidnjaka - ukrasa za zid od platna, rimskih novčića pronađenih kod Novalje, starih zidnih satova, nogometnih ulaznica. U oko 280 hrvatskih muzeja čuva se 2.400 zbirki, od čega je 90 u privatnom vlasništvu, a registrirane su kao kulturno dobro.

Šezdesetak hrvatskih muzeja ovaj će vikend dovršiti i jednomjesečnu edukativnu akciju "(Bez) Veze", proizašle iz teme ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja "Muzejske zbirke kao poveznice", a predstavit će se kao institucije koje kroz muzejske predmete povezuju različite generacije i različite kulture.

Zagrebački Arheološki muzej priredio je u svom bogatom programu prvi put u Hrvatskoj i noćenje dvadesetero djece, od osam do trinaest godina, koji će nakon obilaska muzeja, u mraku samo s ručnim svjetiljkama, prenoćiti u muzeju, ne strahujući od svojih 'cimera' - pet egipatskih mumija.

Muzej policije u osnivanju otvorit će vrata izložbene dvorane MUP-a u Savskoj, gdje će predstaviti kolekcije nekoliko sakupljača policijskog znakovlja i kapa iz cijelog svijeta, odora te registarskih tablica među kojima će biti i izbor od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Hrvatski muzej turizma otvara izložbu "Opatijska povijest iz privatnih zbirki", rezultat terenskog projekta sa sakupljačima kojim je taj muzej napravio popise i virtualnu bazu za buduća istraživanja i postave, a na izložbi će predstaviti 170 najatraktivnijih predmeta, u povodu 170 godina turizma u Opatiji.

Zagrebački MSU predstavit će zbirku Benka Horvata koja inače nije dostupna javnosti, a sadrži više od 600 predmeta, od čega je najviše arheološkog materijala, a počast svojim donatorima dat će i Gradski muzej Požega na izložbi "Dragi naši Kempfovi" o obitelji koja je u prošlosti uvelike doprinijela i dalje doprinosi muzejskom fundusu kada je riječ o kulturnoj baštini i povijesnom sjećanju Požege i požeškog kraja.

Na konferenciji je predstavljen i projekt Hrvatskog društva kulturnog turizma "Doktori za baštinu" koji se provodi u suradnji s Galerijom likovnih umjetnosti u Osijeku. To je interdisciplinarni nacionalni program umrežavanja stručnjaka i vlasnika privatnih zbirki umjetnina kroz djelovanje u području zaštite, očuvanja, promocije, revitalizacije i poučavanja o prirodnoj i kulturnoj, materijalnoj i nematerijalnoj baštini Hrvatske.

Umjesto plakata manifestacija će se promovirati spotom koji je osmislio dizajner Boris Ljubičić, a prikazivat će se na raznim portalima i lokalnim televizijama, pa se nadam da ćemo imati dobar odaziv, rekla je ravnateljica MDC-a Višnja Zgaga.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: