Rabska fjera 2014.

Na Rabu počinje ljetni sajam „Rabska fjera“, čija tradicija seže u srednji vijek. Rabska fjera počinje na blagdan sv. Jakova, a temeljena je na povijesnoj tradiciji ponovno obnovljenih općinskih blagdana koji su prvi put proglašeni 21. srpnja 1364. godine.

rapska_fjera.jpg
Autor
Laudato/rab.hr
Fotograf
www.kvarner.hr
Objavljeno:
 
25.07.2014 13:27

Obnovljene svečanosti "Rabske fjere" održavaju se kroz tri dana: 25.07. na blagdan sv. Jakova, 26.07. na blagdan sv. Ane i 27.07. na blagdan sv. Kristofora, u vremenu od od 21 do 00:30 sati.

Općinske blagdane „Rabske ferije“ proglasilo je Veliko Vijeće Grada Raba 21. srpnja 1364. godine u počast Kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana i u počast Sv. Kristoforu zaštitniku Grada Raba te su se održavale u svrhu štovanja moći sv. Kristofora koje su prema legendi spasile Rab.

Svečanosti su uvijek počinjale u katedrali, a prisustvovati su morali: knez, suci i općinsko vijeće koje je nosilo svijeće. U svečanoj se procesiji glava sv. Kristofora u srebrnom relikvijaru nosi kroz grad. Igraju se viteške igre, a pobjednik se nagrađuje. Tijekom praznika gradski sud nije radio. Seoski dužnici su dva cijela tjedna mogli slobodno ulaziti u grad i napuštati ga budući da sud nije vršio dužnost. Pučko veselje trajalo je nekoliko dana, a vrata grada su bila otvorena za sve.

Danas se tijekom tih praznika grad se pretvara u veliku pozornicu i veliko pučko slavlje žitelja Raba i njihovih prijatelja iz San Marina. U slikovitim povijesnim kostimima Rabljani svojim gostima pokazuju svoje tradicionalne, umjetničke i obrtničke radove. Viteški turnir predstavlja završetak Rapske fjere.

Detaljan program pogledajte ovdje.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: