Renesansni Faustus Verantius

U predvorju Nacionalne i sveučilište knjižnice u Zagrebu u ponedjeljak 6. studenoga otvorena je izložba u povodu 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića(1551.-1617.)autorice Nele Marasović.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA utorak, 07. studenog 2017. u 13:11

Izložba je otvorena u Mjesecu hrvatske knjige koji je ove godine posvećen enciklopedistici. Riječ pozdrava uime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uputila je glavna ravnateljica dr. Tatijana Petrić koja je istaknula suvremenost Fausta Vrančića i Nacionalne i sveučilišne knjižnice jer su u desetak godina zajedno djelovali tj. preklapaju se posljednje godine Vrančićeva života i početak javnog djelovanja knjižnice.

Faust Vrančić bio je hrvatski polihistor, jezikoslovac, izumitelj, diplomat, inženjer, svećenik i biskup.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić podsjetio je kako je Vrančić bio jedan od najvećih Hrvata u povijesti, velika ličnost, renesansni čovjek, osoba ispred svog vremena koji je zadužio ne samo hrvatsku znanost i kulturu, nego i europsku i svjetsku. „Svojim radom spojio je humanističke i tehničke znanosti i po tome je aktualan i danas", rekao je. Akademik Kusić posebno je istaknuo Vrančićevo djelo „Machinae novae" u kojem je objavio poznati crtež padobrana i niz drugih izuma te podsjetio da je bio i autor prvoga hrvatskog rječnika s 3500 riječi, Rječnika pet najuglednijih europskih jezika.

Izložba „Renesansni Faustus Verantius" može se razgledati do 25. studenoga, a sadrži 12 velikih panoa s fotografijama Vrančićevih knjiga, pisama, izuma, gradova i karata zemalja u kojima je djelovao tijekom svog života. Temelj izložbe su preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Dio izložbe posvećene Faustu Vrančiću čini i virtualni kutak, čiji koncept potpisuje dr. Sofija Klarin Zadravec, a dizajn i izradu mrežne stranice Filip Lončar i Branimir Matijačić. Sastoji se od virtualne izložbe, edukativne slagalice, a u okviru virtualnog koncepta predstavljene su i nove naprave Fausta Vrančića iz djela "Machinae novae" s hrvatskim prijevodom teksta "Tumačenje strojeva koje smo izumili" dr. Vladimira Muljevića.

 

Da biste komentirali, prijavite se.