Sakralna baština Zagrebačke nadbiskupije u Muzeju za umjetnost i obrt

Postav od ukupno 90-ak izložaka čine i oltarne cjeline ili njihovi dijelovi, koji su posuđeni iz Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije, Nadbiskupskog dvora te više župnih crkava i kapela Zagrebačke nadbiskupije.
Autor: zg-nadbiskupija.hr/Laudato/I.D. Photo: zg-nadbiskupija.hr četvrtak, 17. ožujka 2016. u 09:42

''Figura i ornament: Barok - Johannes Komersteiner i njegov krug" naziv je izložbe koja je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Autorica koncepcije izložbe, muzejska savjetnica Nela Tarbuk ističe da je riječ o prvoj monografskoj izložbi o jednom kiparu 17. stoljeća.

- To je naša kulturna baština koja pokazuje kakve smo majstore imali. Majstore o kojima se nažalost malo zna - rekla je Tarbuk.

Istaknula je kako iz fundusa Muzeja valja izdvojiti dva nekadašnja oltara iz apsida bočnih brodova zagrebačke katedrale, oltar Blažene Djevice Marije i svetog Ladislava, te oltar sv. Franje Borgije u crkvi sv. Katarine u Zagrebu kao jedini Komersteineru pripisan oltar sačuvan in situ.

Za neke znamo, kazala je Tarbuk, a za neke pretpostavljamo da ih je radio Komersteiner te je dodala kako treba izdvojiti oltar sv. Emerika koji je prenesen u kapelu sv. Fabijana i Sebastijana u Vurotu u Sisačkoj biskupiji.

- Kada je riječ o posuđenim predmetima s područja Zagrebačke nadbiskupije, valja istaknuti oltar sv. Jeronima u župnoj crkvi sv. Marka u Jakuševcu iz 1691., dva gotalovečka oltara iz kapele svetog Petra, oltar sv. Marije Magdalene, koji je vjerojatno 1684. godine bio postavljen u zagrebačku katedralu i oltar sv. Roka te dijelovi oltara svete Barbare iz Gornjeg Vrapča koji je podignut 1702. godine sredstvima zagrebačkog kanonika i katedralnog kustosa Ivana Znike – kazala je Tarbuk.

Otvorenju izložbe, kazala je autorica koncepcije izložbe,  koji je održan u četvrtak, 10. ožujka nazočio je velik broj zaljubljenika u sakralnu umjetnost, s obzirom da je Muzej za umjetnost i obrt poznat po najvećoj zbirci sakralne umjetnosti u svom fundusu.

- Suradnja Zagrebačke nadbiskupije s Muzejom za umjetnost i obrt je izvanredna. Prošle je godine od travnja pa sve do kolovoza sto dvadeset sedam predmeta iz fundusa Riznice zagrebačke katedrale te Nadbiskupijskog arhiva krasilo izložbu pod nazivom ''Herman Bollé - graditelj hrvatske metropole" -  istaknula je Tarbuk.

U svom govoru posebno je zahvalila Zagrebačkoj nadbiskupiji, Uredu za kulturna dobra, kao i svim župnicima koji su za ovu prigodu posudili inventar.

- Nije lako skidati kipove s oltara koji su u funkciji - napomenula je Tarbuk, dodajući kako bi joj bilo izuzetno drago da se uskoro za javnost otvori Dijecezanski muzej.

Izložba o Komersteineru, traje do 17. travnja i uključuje i kreativnu radionicu ''Majstori iz Muzeja" na kojoj će polaznici različitim tehnikama izrađivati ornamente i figure.

- Naši pedagozi, uvijek održavaju radionice vezane uz temu pojedine izložbe. Interes za radionice je jako velik, a ovo je prvi put da su radionice sakralne tematike – istaknula je Tarbuk.

Radionice će se održavati od 22. do 25. ožujka, od 10 do 16 sati.
 

Da biste komentirali, prijavite se.