Smotra folklora: jamstvo za očuvanje kulturnog identiteta

U sklopu manifestacije izvornoga hrvatskog folklora, 48. po redu Međunarodne smotre folklora u petak, 18. srpnja na zagrebačkom Gradecu održana je svečana priredba "Međimurska baština". Svi su sudionici svečane priredbe pokazali bogatstvo hrvatske tradicijske kulture seljaštva, koja je prepoznata kao temeljna sastavnica hrvatske kulture i uporište nacionalnog identiteta.

IMG_1135-–-kopija-(1).JPG
Autor
Laudato/AD
Fotograf
AD
Objavljeno:
 
19.07.2014 16:19

Međunarodna smotra folklora je najuglednija manifestacija izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Održava se u Zagrebu od 1966. godine, a predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti. Ovogodišnja Međunarodna smotra folklora započela je u srijedu, 16. srpnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a do sad su uz brojne hrvatske izvođače nastupili i gosti iz Kanade, Slovačke, Kolumbije, Egipta, Iraka, Belgije, Italije i Makedonije. 

Na jučerašnjoj svečanoj priredbi "Međimurska baština" nastupila su brojna kulturno-umjetnička društva iz Međimurja, okupljeni su između ostaloga mogli čuti tradicijsko međimursko pjevanje, vidjeti zanimljive svatovske običaje iz Međimurja, a publiku su razveselili i prikazi pokladnih običaja Međimurja. Program svečanosti vodio je Drago Celezić, a prigodnim riječima brojnim se domaćim i stranim gostima obratio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić: "Sretan sam i ponosan zbog ovog praznika i blagdana hrvatske tradicijske kulture i običaja." 

Uime Ministarstva kulture govorio je izaslanik ministrice Berislav Šipuš, ujedno i predsjednik Vijeća Međunarodne smotre folklora. Naglasio je da je ovaj festival sada ušao u posebnu umjetničku hrvatsku obitelj zajedno s Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskim ljetom, Varaždinskim baroknim večerima, Pula film festivalom i Festivalom djeteta u Šibeniku. Svaka od tih kulturnih manifestacija njeguje poseban umjetnički izražaj, a specifičnost Međunarodne smotre folklora je u tome što su umjetnici koji nastupaju i predstavljaju bogatu hrvatsku baštinu amateri narodne umjetnosti. "Narodna umjetnost je korijen i središte umjetničke glazbe, mnogo je djela u umjetničkoj glazbi napravljeno upravo na temelju ovoga što smo večeras čuli. Ples, glazba, riječ, pokreti i običaji: sve je to izniklo iz narodne baštine i to je nepresušno bogatstvo.", istaknuo je Šipuš. 

Uime Hrvatskoga sabora, pokrovitelja priredbe, okupljene je na zagrebačkom Gradecu pozdravio njegov potpredsjednik akademik Željko Reiner. Istaknuo je da je Smotra pokazatelj uspješnog njegovanja nacionalne hrvatske baštine, ali i vrednovanja i njegovanja baštine drugih naroda: 

"To je naše veliko blago i moramo se prisjetiti važnosti ove priredbe: netom po osnutku hrvatske države, 22. srpnja 1990. godine kao jednu od prvih  priredbi ovakvoga tipa u Hrvatskoj, ovu je Smotru otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman." Reiner se prisjetio prošlogodišnje Smotre osvrnuvši se na tadašnje nedoumice o položaju hrvatske kulture nakon ulaska u Europsku Uniju: "Tada su još uvijek mnogi razmišljali o tome neće li se ulaskom u zajednicu 28 država mala Hrvatska možda naći u pogibelji da se njene kulturne vrednote u okruženju naroda koji su veći, mnogoljudniji i bogatiji rastoče i možda s vremenom nestanu. I evo nas ovdje nakon godinu dana. Možemo vidjeti da nitko od nas nije tražio da zapustimo naše spomenike, palače i dvorce, da zapustimo našu glazbu i književnost ili iskvarimo naš jezik." Reiner je istaknuo da očuvanje kulturnoga identiteta ovisi isključivo o vlastitim nastojanjima svakog Hrvata, te da je to zajednička odgovornost cijeloga naroda i zaključio: "Ovo što smo danas čuli i vidjeli jamstvo je da će hrvatska kultura sigurno opstati." 

U nastavku svečane priredbe nastupili su gosti iz Makedonije, Kolumbije i Egipta. Međunarodna smotra folklora traje do nedjelje, 20. srpnja, kada će se u sklopu bogatog programa održati i koncert  crkvenog pučkog pjevanja u Međimurju "Slatko ime Jezuševo" u crkvi sv. Katarine u Zagrebu.

 
Fotogalerija
IMG_1144-–-kopija
IMG_1172-–-kopija
IMG_1174-–-kopija
IMG_1178-–-kopija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: