Stoti „Grad“: Glavaševićeva „dječica“ i danas su potrebna

Glazbeno - poetski recital „Grad“ posvećen Vukovaru i Siniši Glavaševiću izveden je stoti put u nedjelju 17. svibnja u zagrebačkoj dominikanskoj župi Kraljice svete krunice. Misli Siniše Glavaševića sabrane u njegovim „Pričama iz Vukovara“ kazivao je Rene Medvešek, a svojim pjesmama recital je pratio Čedo Antolić.

Grad.jpg
Autor
Laudato/A.D.
Fotograf
AD
Objavljeno:
 
18.05.2015 17:35

U toj postavi dvojica umjetnika izvode recital „Grad“ od 2001. godine, kada su kako su podsjetili, u Zagrebu željeli doprinijeti obilježavanju Dana pada Vukovara. Medvešek se prisjetio kako je tada počeo čitati Glavaševićeve „Priče iz Vukovara“ i potvrdio da i danas, nakon stote izvedbe „Grada“ osjeća veliku zahvalnost prema Siniši Glavaševiću i njegovoj ostavštini koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koja je ljudima potrebna.  

Sa sto izvedbi recitala, umjetnički dvojac Medvešek Antolić proputovao je gotovo cijelu Hrvatsku, a s recitalom su upoznali i publiku u Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Župnik župe Kraljice svete krunice Anto Bobaš podsjetio je na riječi Siniše Glavaševića upućene novinaru i spisatelju Mladenu Kušecu kojemu je poslao svoje priče: “Mladene, u razrušenom Vukovaru nešto sam, uz novinska izvješća, napisao i za svoju dušu i za dušu Vukovara. Ako uspijem, poslat ću vam faxom tu svoju dječicu pa vas molim da, kada to pročitate, kažete što je to i treba li to još kome osim meni i mome gradu.“

U želji da se Glavaševićevo sjećanje na Vukovar sačuva za generacije Matica hrvatska prihvatila je tiskanje knjige njegovih priča. Kušecove riječi o „Pričama“ mogu poslužiti i kao opis recitala „Grad“: „One su zaista do Boga djetinje i iskrene, lijepe i tužne, ali su ujedno i teška optužba zla, rata i vremena, i ljudi bez ljubavi i poštenja. Kao kamen tiha i postojana ostaje za sva vremena i Sinišina ljubav i ljubav Vukovara prema svojem gradu i slobodi.

Na sličan način, u jedinstvenoj umjetničkoj interpretaciji Renea Medvešeka te uz pratnju pjesama Čede Antolića koje uz Glavaševićeve misli pašu kao da su baš u tu svrhu pisane, kroz stotinu izvedbi recitala „Grad“ čuva se sjećanje.

A grad? Za nj ne brinite (…) Grad -  to ste vi.“ ili „…gledao sam mnoge koji i praznih džepova uspravno hodaju ovim gradom.“ ili „Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših…“ samo su neke od dobro poznatih Glavaševićevih misli. Slušatelji recitala koji nisu toliko mladi da se ne bi sjećali Domovinskog rata vrlo će brzo u pamćenje prizvati prošle, ratne slike koje su žive u sjećanjima, no osjetit će u Glavaševićevim riječima i utjehu, nadu u mogućnost izgradnje bolje budućnosti, vjeru u čovjeka i u ljubav.

Zbog velike zahvalnosti za Sinišine misli, zbog toga što se brojni njegovim riječima hrabre i tješe, zbog ljubavi prema Domovini, prema Gradu, na izvedbama recitala uvijek je pripremljen jedan stolac više. Za Sinišu – stoti put.

 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: