Sve što će vas privući na 3. Festival kršćanskog kazališta

Raznolik, bogat i kvalitetan program trećega Festivala kršćanskog kazališta dokazuje da za njega ima i potrebe i mjesta u hrvatskom kulturnom prostoru.
Autor: Festival kršćanskog kazališta/Laudato/D.T. Photo: Festival kršćanskog kazališta utorak, 30. svibnja 2017. u 17:45
VRIJEME ODVIJANJA: 2. 3. i 4. te 8. 9. 10. i 11. lipnja 2017. godine

MJESTO ODVIJANJA: Zagreb, Histrionski dom, Dvorana Sv. Franje na Sv. Duhu, Centar za kulturu Trešnjevka

Već treću godinu zaredom održava se Festival kršćanskog kazališta u organizaciji Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Osnovne karakteristike festivala su duhovno nadahnuće programa, kvaliteta predstava i raznolikost!

Ove godine selektorica prof. dr.sc. Sanja Nikčević odabrala je 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača, a predstave dolaze iz svih krajeva Hrvatske te iz Posušja u BIH.

Ulaz je slobodan uz dobrovoljne donacije.


TREĆI FESTIVAL KRŠĆANSKOG KAZALIŠTA 


U programu su predstave kazališnih profesionalaca: od doajenke hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije (koju je igrala i pred Papom za vrijeme beatifikacije) u predstavi Svetica u tami, nastalu prema tekstu makedonskoga pisca Venka Andonovskog, preko HNK Split i mladog glumca Pere Eranovića s potresnom monodramom nastalom prema prozi Siniše Glavaševića Priče iz Vukovara, do osječkih lutkara koji nam se predstavljaju s dvije predstave: Dvije kokoške  i Legende o Kristu  upravo diplomiranih glumaca u predstavi nastaloj prema poznatoj slikovnici Selme Lagerlöf.
 

TKO SVE SUDJELUJE?
 
U amaterskim predstavama nastupaju razne generacije: od odraslih iz Slavonskog Broda (suđenje duši u Drugoj šansi) i  Prološca (kako je Veronika živjela nakon susreta s Kristom u predstavi Veronikin rubac) preko  srednjoškolaca iz Osijeka koji plešu o važnim pitanjima u životu mladih (Moj život) do  osnovaca iz Ivanca Bog u metrou (o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju) i Odvažna žena Maria de Mattias (o Utemeljiteljici Družbe Klanjateljica Krvi Kristove). Posebno će se predstaviti  umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan koji sa svojim osnovnoškolcima (a sada i srednjoškolcima) iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Na festivalu se njihov  dan zove Što je tvoje blago? a prikazat će 5 kratkih priča o svetim ljudima   i  njihovom izboru neraspadljivog blaga.
 
Festival nam otvara praizvedba novog mjuzikla Sv Franjo, manji brat na putu mira duše, autora Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać sa tridesetak  sudionika u izvedbi  grupe  Prosopon koja po prvi puta okuplja studente s tri fakulteta (Katoličko bogoslovni, Filozofski, Prometni). Kao prva međunarodna suradnja dolazi nam predstava iz BIH  nastala prema romanu  Ivan Krstitelj Mire Gavrana.
 
 
KAKO NASTAJU PREDSTAVE? 
 
Predstave su  nastale prema originalnim dramama profesionalnih pisaca (Venko Andonovski Svetica u tami, Miro Gavran Ivan Krstitelj), poznatoj hrvatskoj (Božidar Prosenjak Divlji konj i Sijač sreće, Siniša Glavašević Priče iz Vukovara)  i stranoj (Selma Lagerlöf Legende o Kristu, Gilbert le Mouele Bog u metrou)  prozi ili pak novonastalim dramama (Tibor Martan i OŠ Visoko: Što je tvoje blago, Željko Kavali: Druga šansa,  fra Ante Marić: Veronikin rubac,  Bojan Ban/Karlo Bernik: Dvije kokoške, Igor Grubišić Moj život).
 
Uz dominantne dramske predstave tu je i koreodrama te glazbeni spektakli i  lutkarske predstave u kojima glumi i vilica i kuhače... naći će se i pjesme i plesa i suza i smijeha. Široka je i paleta tema: od života svetaca  i svetih ljudi, preko  Kristovog djelovanja u ljudskim životima.
 

POPRATNI PROGRAM
 
Festival  zatvara čak 6 predstava, tri monodrame su nastale prema  prozi  Božidara Prosenjaka, autoru brojnih proznih tekstova koji su u školskoj lektiri. Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je popratni program u kojem predstavljamo umjetnike koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća. Trojica glumaca na festivalu će se predstaviti neuobičajeno ali svakako vrijedno s tri monodrame koje će se odigrati zadnji dan festivala:  Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor)  i dvije izvedbe Divljeg konja  (izvode Tomislav Svetić i Rajko Bundalo).
 
Drugi važan autor koji se predstavlja festivalu je Krešimir Tičić, autor  četiri dječja mjuzikla (Mali suci 1973., Sunčana zraka  1977., Dječji vrtić za odrasle  1980. i Brat sunce  1989.)
 
Novost festivala su i radionice koje će se odvijati u dopodnevnim satima u Dvorani svetog Franje, vodit će ih sestra Ljubica Radovac (Bibliodrama), Senka Baruška  (Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi), Nataša Roginek i Silvija Čavlek (Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka) i  Irena Kolar Vudrag (Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku), a namijenjene su vjeroučiteljima i svima koji vode dramske radionice ili ih neka od tema naprosto zanima.
 
Izuzetno raznolik, bogat i kvalitetan program trećega Festivala kršćanskog kazališta dokazuje da za njega ima i potrebe i mjesta u hrvatskom kulturnom prostoru.
 
 
O FESTIVALU
 
Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije. Kada se na prvi natječaj javilo preko  dvadeset  grupa s  nekoliko odličnih  predstava, bilo je očito da  festival može biti kazališno relevantan i organiziran prema pravilima struke, što je drugi festival 2016. do kraja potvrdio. 

Selektorica  Sanja Nikčević odabrala je za prvi festival 7 a za drugi 10 vrlo kvalitetnih predstava  koje su prikazivane u dvorani sv. Franje, Komediji i HNK. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo dvije stotine izvođača iz cijele Hrvatske (Dubrovnik, Osijek, Split,  Bjelovar, Marija Bistrica, Visoko, Hvar, Križevci, Zagreb), kazališni amateri i profesionalci (T. Jurkić, R. Kurbaša), doajeni hrvatskog kazališta (D. Sidor), studenti UAOS i KBF-a, srednjoškolci i  osnovnoškolci.
 
Prikazane su kultne predstave hrvatskog glumišta (hvarsko Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika) i novonastali projekti (D. Peričić Pekel na zemli). Uz dramski teatar viđeni su  i različiti kazališni žanrovi (lutkarska priča o raju Prvi grijeh, plesni Oče naš, performans, mjuzikli) uz širok spektar tema (priče o svecima, ali i o grijehu, milosrđu, potrebi za ljubavlju ili čovjekovom izboru).

Osim interesa publike (premijera mjuzikla Život za život napunila je HNK!) festival je imao i vrlo dobar medijski odjek. Javljaju se i drugi gradovi koji žele takvo događanje, a odabrane  predstave gostuju i na drugim festivalima.

 

Da biste komentirali, prijavite se.