Svečani koncert povodom 130. godišnjice otvorenja zgrade riječkoga HNK

Poseban gost koncerta je operni pjevač svjetskog ugleda, koji je nastupao na najvećim opernim scenama, Carlo Colombara, a posebna gošća prvakinja Opere Slovenskog narodnog gledališta u Ljubljani Vlatka Oršanić.

hnk-zajc.jpg
Autor
HINA/Laudato/I.D.
Fotograf
hnk-zajc.hr
Objavljeno:
 
02.10.2015 16:08

„Svečani koncert u povodu 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkoga HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 3. listopada bit će središnji događaj Festivala 130, kojim se obilježava ovaj važan jubilej“, najavljeno je u petak 2. listopada.
 
Poseban gost koncerta je operni pjevač svjetskog ugleda, koji je nastupao na najvećim opernim scenama, Carlo Colombara, a posebna gošća prvakinja Opere Slovenskog narodnog gledališta u Ljubljani Vlatka Oršanić.
 
Ostali pjevači su Kristina Kolar, Vedrana Šimić, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Marko Fortunato, Robert Kolar i Giorgio Surian. Svirat će orkestar riječke Opere u suradnji s glazbenicima Panonske filharmonije iz Pečuha te će orkestar na ovom koncertu imati više od stotinu članova, najavio je ravnatelj Opere HNK Ivana pl. zajca i zamjenik intendanta Marin Blažević. Dirigirat će Ville Matvejeff iz Finske.
 
Na programu koncerta su arije i odlomci iz opera koje nisu nikad izvođene u riječkom kazalištu, djela Richarda Straussa, Albana Berga, Karola Szymanowskog, Bele Bartoka, Leoša Janačeka i Richarda Wagnera. U drugom dijelu koncerta će se izvesti „Posvećenje proljeća“ Igora Stravinskog.
 
„Ovim koncertom počinje i moja suradnja s riječkim HNK koja će obuhvatiti još nekoliko nastupa te snimanja za diskografska izdanja“, kazao je Carlo Colombara te je izrazio zadovoljstvo „da su za izvedbu odabrani dijelovi opera neizvođeni na ovdašnjoj sceni.“
 
Marin Blažević ovom je prigodom najavio projekt u kojem će se u sljedeće dvije godine snimati izvedbe četiriju opera u riječkome HNK te će ih, kao diskografska izdanja, objaviti njemačka kuća CPO. To su opere „Il ritorno del marinaio“ Franza von Suppea, „Faust" Charlesa Gounoda“, „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca i „Mefistofele“ Arriga Boita. U „Faustu“ i „Mefistofelu“ će nastupiti Carlo Colombara.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: