Svečano otvorena izložba slika Laudatove likovne kolonije „Art weekend“

Laudato Corde bojama je orisao ranu jesen u središtu Dalmacije! Vrhunski slikari i elitni turizam na trodnevnoj likovnoj koloniji 'Art weekend' drugu godinu zaredom, po visokim standardima umjetničkog stvaralaštva i turističke ponude, uspješno su ostvarili Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato Corde i Falkensteiner Hotel & Spa Iadera Zadar, u elitnom hotelu kompleksa u Punta Skali pokraj Zadra.

glavna.jpg
Autor
Ines Grbić/Laudato
Fotograf
Ines Grbić/Laudato
Objavljeno:
 
29.09.2013 08:22

Štafelaji pokraj bazena, a bazen uz obalu mora – u tom se prirodnom ambijentu od 27. do 29. rujna nadahnućima prepustilo i stvaranju predalo pet vrhunskih akademskih slikara: Niko Ančić, Vladimir Blažanović, Josip Botteri Dini, Vladimir Meglić i Svebor Vidmar. Korak više i posebnost ovogodišnje kolonije, čija je prodajna izložba svečano predstavljena u subotu 28. rujna, likovna je radionica koju su za zainteresirane goste vodili bračni i umjetnički par, Ana Marija Botteri Peruzović i  Hrvoje Marko Peruzović.

Poticaj za upoznati sebe i Stvoritelja

Misija galerije Laudato je predstaviti modernu sakralnu umjetnost, ali samo u njenim najvišim dometima, poručila je u subotu 28. rujna na otvaranju izložbe Ksenija Abramović, direktorica galerije Laudato. „Sakralna umjetnost ne pripada prošlosti, kako to neki misle. Očitovanja duha i danas privlače ljude, kao nekad. Još kad se među njima nađu najvrsniji slikari. Svi su oni vrhunski slikari i privlače ih sakralne teme“ istaknula je Abramović, predstavivši karakteristike svakoga: Dini spaja vrline srednjovjekovne umjetnosti vitraja, njenu svjetlost i kršćansku mistiku, s prikazima hrvatske kulturne tradicije - i sve to predaje umjetnosti 20. i 21. st. Ekspresivni potezi Ančića, energija koju ulaže u slike, osjećaji koji zrače s platna. Meglić i Blažanović na teškom putu jednostavnih prikaza daleko su odmakli. Najsuvremeniji umjetnički senzibilitet Vidmara pokazuje da nas umjetnost uvijek može iznenaditi, da je živa i nova. „Svi ti slikari imaju i poseban osjećaj za pejzaž, prirodni i kulturni. Čovjek je neodvojiv od svoga okoliša, kao što je neodvojiv od svojih duhovnih korijena. Drago mi je da ćemo svi sebe bolje upoznati na slikama naših dragih slikara - i ne samo sebe, nego i Onoga koji nas je sve stvorio i u kojem smo okupljeni“ rekla je Abramović.

Branjenje ljepote

„To je specifična kolonija. Ona je komorna, ali na izuzetno visokoj razini. Ti su ljudi umjetničke autentičnosti izradili svoje poetike, autori čiji je opus uvelike posvećen sakralnoj umjetnosti. Pejzaž također upućuje na transcedentalno, prisutna je duhovnost“ rekao je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, istaknuvši da je na koloniji osobito zanimljivo pratiti nastanak djela izraženih u osobnim rukopisima. Sva su djela nastala u pravoj umjetničkoj iskrenosti. Nisu iznenađenje u inovativnom smislu, ali je visoka razina njihovih umjetničkih svjetova, neovisno o tematici: bilo da je to pejzaž kao isječak ljepote, veličajnost prirode, udivljenost pred tom ljepotom, ili je tema kršćanske ikonografije. Svi su radovi dojmljivi, nose puninu umjetničke doživljajnosti, imaju dimenziju predanja, zrače emotivnom utkanošću u slici. Taj zanos nikoja rutina ne može pobijediti, rekao je Špoljarić, upozorivši da je rutina u svemu opasna. Pred izazovom bjeline platna događao se vid umjetničke istine koji je uvijek branjenje ljepote. Ljepota je bitna komponenta svih radova. Glede šarolike razigranosti u bojama Izložbe, Špoljarić je rekao: „Kolorit je jedna od dimenzija slikarstva. Izložba je koloristički otvorena. Ima izrazitih pejzažista poput Ančića. Slikar koji boji daje veliko značenje je Meglić. Time smo dobili kolorističku dimenziju. Suptilni kolorist je Blažanović, boja je važna Ana Mariji Botteri. Kolorizam je poveznica na likovnoj strani, a na sadržajnoj duhovnost je vidljiva u svakom motivu“.

Veliko zadovoljstvo višom razinom ponude kulturnog stvaralaštva u hotelu u prigodnom je govoru izrazila Yvonne Tesch, generalna upraviteljica Falkensteiner Spa i Iadera hotela. Večer je obogatila i klapa 'Ardura' izvedbama hrvatske tradicijske glazbe.

Iz drugih medija:
e-zadar, Večernji list, budi in

Fotogalerija
i1
i2
i3

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: