U Moskvi predstavljena knjiga povezanosit Armenije i Hrvatske u liku svetog Vlahe

U nedjelju 14. lipnja u kulturnom centru „Pokrovskije vorota" glavnoga grada Ruske Federacije, predstavljena je knjiga „Armenija - domovina svetoga Vlaha" ruskoga kroatista dr. sc. Artura Bagdasarova i hrvatskoga povjesničara dr. sc. Vinicija Lupisa.

svvlaho.jpg
Autor
ika.hr/Laudato/N.B.
Fotograf
hkv.hr
Objavljeno:
 
15.06.2015 14:04

Knjiga je nastala sa svrhom približavanja armenskoga naroda i njegove etnokulturne baštine hrvatskoj javnosti. Riječ je o prvoj znanstveno-popularnoj knjizi o armenskim prepoznatljivostima na hrvatskom jeziku.

Organizator predstavljanja knjige je časopis „ŽAM“, moskovski časopis za kulturu i društvena pitanja, koji izlazi mjesečno kao glasilo armenske zajednice u Moskvi. Knjigu je u travnju ove godine u Dubrovniku izdala Matica hrvatska, ogranak Ston.

Prije predstavljanja u Moskvi, knjiga je bila predstavljena u Stonu te u Dubrovniku. Knjigu i autora predstavila je dr. sc. Anna Givargizjan, glavna urednica časopisa „ŽAM". Ona je posebno istaknula povijesnu bliskost i sličnost sudbina Armenije i Hrvatske, nužnost daljnjega učvršćivanja i produbljivanja kulturnih i duhovnih veza dvaju naroda.

Autori knjige su odgovorili na mnogobrojna pitanja moskovskih uzvanika. A. Bagdasarov je skrenuo pozornost na ideju stvaranja zajedničke knjige i upoznao publiku s njezinim sadržajem. Posebno je istaknuo da je u suvremenim rusko-hrvatskim odnosima knjiga Matice hrvatske, najstarije hrvatske udruge, po prvi put predstavljena u glavnom gradu Rusije. Ističući zajedničke brojne poveznice između armenskoga i hrvatskoga naroda V. Lupis je posebno istaknuo vezu Dubrovnika i Armenije, odnosno štovanje gradskoga patrona sv. Vlahe iz armenske Sebaste koja u predstavljenoj knjizi svjedoči o neprekinutoj duhovnoj vezi između dvaju naroda. Uz ostalo Lupis je podsjetio na tragične stranice armenske povijesti, stotu obljetnicu genocida nad Armencima od strane Osmanlijskoga Carstva.

Na predstavljanju su prikazane i neke ekskluzivne fotografije sadanje i povijesne Armenije i njezine kulturne i crkvene baštine, a također pojedine slike iz Državnoga arhiva u Dubrovniku, arhiva Dubrovačke i Korčulanske biskupije. Predstavljanju knjige „Armenija – domovina svetoga Vlaha" prisustvovali su predstavnici armenske, hrvatske i ruske javnosti uz sudjelovanje televizije.

Knjiga „Armenija - domovina svetoga Vlaha" od 272 stranice podijeljena je na šest poglavlja: Armenske prepoznatljivosti, Etnolingvokulturna baština, Vjera i Crkva, Povijesni gradovi, Hrvatska i Armenija te Eseji. Uz uvod i proslov autora knjiga donosi sažetke na hrvatskom, armenskom, ruskom i engleskom jeziku, izvore i literaturu, popis brojnih likovnih priloga (ima ih 151) te životopise autora. Ocjenitelji knjige su: dr. sc. Branko Matulić i dr. sc. Tomislav Šeparović, a korice knjige je oblikovao akademski slikar Eugen Varzić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: