U Pragu svečano otkrivena spomen-ploča biskupu Josipu Jurju Strossmayeru

Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima do danas upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis 'Put Zlatnoga Praga' - istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora

Prag.jpg
Autor
IKA/Laudato/T.S.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
15.02.2017 10:41

Spomen-ploča biskupu Josipu Jurju Strossmayeru svečano je otkrivena u utorak 14. veljače u Pragu. Spomen-ploča postavljena je na praškom Strossmayerovom trgu na inicijativu predsjednika Hrvatsko-češkog društva Marijana Lipovca te u suradnji hrvatskog Veleposlanstva, Grada Zagreba i načelnika gradske četvrti Praga 7 Jana Čižinskya.

Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić. J.J. Strossmayer (1815.-1905.), biskup đakovački i srijemski, utemeljitelj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i zagovaratelj suradnje slavenskih naroda imenovan je 1888. godine počasnim građaninom Praga u kojemu je 1925. godine dobio i svoj trg.

Svečanosti je nazočilo izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Božom Petrovom te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima do danas upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis 'Put Zlatnoga Praga'. Vrhunac njegova djelovanja čini posljednja četvrtina 19. stoljeća, razdoblje u kojemu se u europskim okvirima izgrađivao pojam nacije i nacionalne države. Strossmayer je itekako osjećao sudbinsku važnost toga procesa, a posebno potrebu afirmacije identiteta i posebnosti slavenskih naroda u Austro-ugarskoj monarhiji koji se prvotno ogledaju u njihovu dostojanstvu, jeziku, kulturi i povijesti- rekao je Petrov na svečanom otkrivanju spomen-ploče, dodavši kako o tome koliko mu je češki narod bio blizak najbolje svjedoči Strossmayerov govor na svečanosti posvete katedrale u Đakovu 1882. godine, u kojemu je istaknuto mjesto pripalo 'pobratimskom češkom narodu' neslomive sile duha koji je 'stalnijim radom i prosvjetom odolio neprijatelju' očuvavši temelj narodnog opstanka, izvijestila je Služba za medije Hrvatskoga sabora.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: