U Sisku otvorena izložba fotografija "Papa Franjo u Izraelu"

Izložba fotografija "Papa Franjo u Izraelu" svečano je otvorena u četvrtak 29. siječnja u Dvorani Juran i Sofija sisačkoga Velikog Kaptola.

po.jpg
Autor
IKA/Laudato/I.J.S
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
30.01.2015 13:07

 Izložbu su organizirali Sisačka biskupija i veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj, a donosi 30 izabranih fotografija s hodočašća pape Franje u Svetu zemlju od 24. do 26. svibnja 2014. godine, u povodu 50. obljetnice susreta pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore u Jeruzalemu.

Izložbu su otvorili sisački biskup Vlado Košić i zamjenica šefa Misije i konzulica veleposlanstva Države Izrael Irit Shneor, a otvorenju su nazočili zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri-Ibrišević, sisački dogradonačelnik Vlado Andučić i predsjednik sisačkoga Gradskog vijeća Ivan Đumbir.

Otvarajući izložbu, Shneor je zahvalila Sisačkoj biskupiji na otvorenosti i suradnji u pripremi izložbe te izrazila veliku radost što je nakon Zagreba, Sisak prvo mjesto gdje je izložba postavljena.

Konzulica je istaknula i kako se odnosi između Države Izrael i Svete Stolice temelje na povjerenju i dijalogu te kako je na fotografijama prikazan posjet pape Franje, posljednji u nizu posjeta papa, koji su uvijek gradili mostove između izraelskog naroda i Katoličke Crkve.

Govoreći o putovanju pape Franje u Svetu zemlju, biskup Košić istaknuo je tri njegova glavna razloga, prikazana na fotografijama. To je 50. obljetnica susreta pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore, tako da je susret sadašnjeg pape Franje i carigradskog patrijarha Bartolomeja nastavak ekumenskog otvaranja Crkve. Drugi razlog putovanja je to što je Papa želio učvrstiti mir na Bliskom istoku i treći to što je želio poručiti kršćanima koji žive na tom području, a kojih je sve manje, da je uz njih.

Biskup je istaknuo i kako je hodočastiti Svetom zemljom posebno duhovno iskustvo te najavio da će Sisačka biskupija krajem rujna ove godine organizirati hodočašće u Izrael.
Program otvorenja izložbe vodila je Spomenka Jurić, a u glazbenom dijelu nastupio je gitarist Kosta Zec.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: