U Veneciji retrospektiva Miroslava Kraljevića

U galeriji svjetske moderne umjetnosti Ca'Pesaro u Veneciji otvorena je izložba slika Miroslava Kraljevića, koja tog najznačajnijeg hrvatskog modernista talijanskoj javnosti predstavlja s dvadesetak djela.

mk.jpg
Autor
Laudato/Hina
Fotograf
hr.wikipedia.org
Objavljeno:
 
22.04.2014 09:16

Otvorenju je nazočila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, koja je istaknula kako je riječ o projektu od iznimne kulturne važnosti za Hrvatsku, izvijestili su iz zagrebačke Moderne galerije.

"Miroslav Kraljević je hrvatski slikar, ali istodobno, po svojem formatu i europski umjetnik. No, europskoj se javnosti njegovo djelo prezentira tek sad, ovdje u Veneciji, u internacionalnoj galeriji Moderne umjetnosti Ca'Pesaro. Taj je projekt u Hrvatskoj ocijenjen kao kulturni događaj godine, a ja bih bila smionija i proglasila bih ga bar kulturnim događajem desetljeća, pa možda i stoljeća", rekla je Kusin.

Posebnu je zahvalnost za organizaciju i odabir postava izložbe uputila Živi Kraus, slikarici i galeristici koja je na venecijanskoj kulturnoj sceni prisutna više od četrdeset godina.

Izložba, otvorena do 15. lipnja, na reprezentativnom prvom katu barokne palače Ca'Pesaro na venecijanskom Canalu Grande donosi dvadeset Kraljevićevih djela - četrnaest ulja i šest crteža koji uključuju autoportrete, portrete i figuralne kompozicije.

"Golgota", "Autoportret s lulom", "Autoportret s prijateljem Olszewskim" samo su neka od djela koja čine postav venecijanske izložbe. No, najviše pozornosti na otvorenju privukli su "Bonvivant" i "Autoportret s psom", dvije Kraljevićeve slike koje su na inicijativu kipara Ivana Meštrovića uz još tri Kraljevićeva ulja bile izložene na Mostri XXIII venecijanskog biennala.

Konačan izbor izložaka za venecijansku izložbu potpisuje kustos-suradnik Cristiano Santo, član stručnog tima Galleria Internazionale d'Arte Moderna Ca'Pesaro.

Izložba je ostvarena u suradnji internacionalnog muzeja moderne umjetnosti Ca'Pesaro i Moderne Galerije Zagreb, čija je ravnateljica Biserka Rauter Plančić također nazočila otvorenju, a nazočne su pozdravili i Gabrielle Belli, direktorica Fondazione Musei Civici di Venezia u čijem se sklopu nalazi muzej Ca'Pesaro, pročelnica za kulturu i obrazovanje grada Venecije Tiziana Agostini te veleposlanik RH u Rimu Damir Grubiša, koji se također osvrnuo na kulturnu važnost otvorenja te izložbe za Hrvatsku.

Uz izložbu je tiskan i katalog nakladnika Fondazione Musei Civici s reprodukcijama u boji svih dvadeset izloženih Kraljevićevih djela. Uz uvodne tekstove Biserke Rauter Plančić i Gabrielle Belli, predgovore katalogu djela Miroslava Kraljevića napisali su povjesničar umjetnosti Zvonko Maković i kustos Moderne galerije Željko Marciuš.

Projekt su s hrvatske strane financijski poduprli Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Miroslav Kraljević (1885.-1913.) nedvojbeno je jedna od ključnih figura hrvatske umjetnosti prve polovice 20. stoljeća, smatran jednim od prvaka hrvatske moderne umjetnosti koji je u Hrvatsku iz Pariza donio utjecaje Maneta i Cezannea, te svojim brzim potezom i mračnim temama sugerirao početak ekspresionizma u Hrvatskoj.

U povodu izložbe u venecijanskom kulturnom institutu Ateneo Veneto u srijedu 14. svibnja bit će organizirano predavanje i projekcija filma o Miroslavu Kraljeviću.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: