U subotu premijera novog filma o Stepincu: 'Želimo pokazati istinu o njemu'

Dokumentarni film za cilj ima predstaviti istinu o kardinalu Stepincu.
Autor: ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: ika.hkm.hr subota, 08. veljače 2020. u 08:32

Novi dokumentarni film o blaženom Alojziju Stepincu 'Stepinac: kardinal i njegova savjest' bit će predstavljen u subotu 8. veljače u 20 sati u Hrvatskog narodnom kazalištu u Zagrebu.

Film scenaristice i redateljice Višnje Starešine priča o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značenju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu, piše IKA.

Film će se prikazati kao suradnja Hrvatskog katoličkog sveučilišta i producentske kuća Interfilm, a za cilj ima predstaviti istinu o kardinalu Stepincu. Osobita vrijednost projekta je što je film preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u engleskom govornom području i ljudima koji razumiju engleski jezika.

- Dokumentarni film kao forma za nas predstavlja novi izazov, ali smatramo da je svakako kao medij dostupniji u ovo digitalno doba široj publici nego knjiga ili simpoziji. Realiziran je zahvaljujući potpori našeg osnivača, Zagrebačke nadbiskupije. Uvjereni smo da ćemo slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svom pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio zagrebačku Crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu. A i onima koji se s nama ne slažu u ocijeni njegovog djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje - ocijenio je film rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić.

2.jpg

 

Da biste komentirali, prijavite se.