Započinju 9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Dani će tematizirati sv. Marka Križevčanina, bl. Serafina Glasnovića Kodića, bl. Antona Muzića i sluge Božje Alojzija Palića i Franju Kuharića te mućenika fr. Dominika Barača.

sveci-i-blazenici.jpg
Autor
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"/Laudato/M.P.
Fotograf
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"
Objavljeno:
 
25.05.2017 10:07

U Križevcima će od četvrtka 25. do nedjelje 28. svibnja 2017. biti održani 9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: sv. Marko Križevčanin, hrvatski janjevački blaženici (bl. Serafin Glasnović Kodić, bl. Anton Muzić i sluga Božji Alojzije Palić), mučenik dominikanac fr. Dominik Barač i sluga Božji Franjo Kuharić, a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, projekcija dokumentarnih filmova, okrugloga stola, radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika te predstavljanja slikovnice.
 
Manifestacija će započeti u četvrtak 25. svibnja u 18:30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka.
 
Taj je dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast nakon otvorenja Dana izvesti članovi Udruge ''Dr. Stjepan Kranjčić''. Misno će slavlje u 19:00 sati predvoditi generalni vikar Bjelovarsko-križevački biskupije preč. Stjepan Ptiček. Glazbeni obol euharistiji dat će zbor župe sv. Ane Križevci.
 
Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20:15 sati biti održan program pod nazivom ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' u sklopu kojeg će biti otvorena izložba slika s likovima hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici ulja na platnu akademske slikarice Ivane Ćavar. Uz križevačkoga dogradonačelnika Tomislava Katanovića i ravnateljice Gradskoga muzeja u Križevcima Lane Okroša Rožić, na otvorenju izložbe sudjelovat će direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'' iz Zagreba Ksenija Abramović koja i organizira izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te autorica. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i Vokalni sastav ''Allegro''. Kroz program će voditi predsjednica Udruge ''Dr. Stjepan Kranjčić'' Tanja Baran, a izložbu će otvoriti preč. Stjepan Ptiček.
 
Drugi dan manifestacije, petak 26. svibnja, bit će u čast hrvatskih janjevačkih blaženika bl. Serafina Glasnovića Kodića, bl. Antona Muzića i sluge Božjeg Alojzija Palića. U pretprogramu će u 18:30 sati u crkvi sv. Ane prikaz povijesti i sadašnjosti hrvatske vjerničke zajednice iz Janjeva dati Pavao Palić, član Hrvatskog društvo Janjevo, Udruge Janjevo i Klape Janjevo. Nakon toga će u 19:00 sati misno slavlje, uz glazbenu Klape Janjevo, predvoditi generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Petar Palić. Uslijedit će projekcija dokumentarnoga filma ''Svete vjere mučenici: hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola'' scenarista i redatelja Bože Vodopije.
 
Trećega dana, u subotu 27. svibnja, program će biti posvećen mučeniku dominikancu fr. Dominiku Baraču, za kojega dominikanci spremaju proces za proglašenje blaženim. U pretprogramu će u crkvi sv. Ane od 18:30 sati biti projiciran dokumentrani film Laudato televizije ''U ime naroda'' posvećenog dubrovačkim mučenicima i fr. Dominiku Baraču. Autorica filma je Nada Prkačin, a producentica Ksenija Abramović. Misno će slavlje u 19:00 sati predvoditi prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti dominikanac dr. Anto Gavrić, s pjevat će Ženski vokalni ansambl ''Pastirice'' i Klapa Brestje iz Brestja kraj Sesveta. Nakon toga će, od 20 sati, biti održan okrugli stol ''Svetost u politici'' na kojem će sudjelovati dr. Anto Gavrić, novinar i urednik HRT-a Siniša Kovačić, glumac Robert Kurbaša, učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci i Osnovne škole Visoko kraj Novoga Marofa uz vodstvo prof. Danijele Zagorec i prof. Tibora Martana. Moderatorica okrugloga stola bit će Lejdi Oreb, a u glazbenom će programu nastupiti pjevač Zvonimir Kalić uz korepeticiju Luke Kotlara.
 
Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10:00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva, pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15:00 sati. U glazbenom će dijelu porgrama nastupiti gitaristica Tamara Perc, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik ''Mali koncil – Mak''.
 
Posljednjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 28. svibnja, program će biti posvećen sluzi Božjem Franji Kuhariću. Molitveni, književni i glazbeni program njemu u čast izvest će članovi Udruge ''Dr. Stjepan Kranjčić''. Misno će slavlje u 10:00 sati predvoditi glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl, a pjevat će dječji zbor župe sv. Ane Križevci. Nakon mise će biti predstavljena slikovnica Sonje Tomić ''Čarobna riječ'' – priča o Franji Kuhariću.
 
9. Dane hrvatskih svetaca i blaženika, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske redovničke konferencije i Glasa Koncila, u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su Galerija hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'', Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci.
 
Detaljnije se o programu može doznati na mrežnim stranicama: www.kranjcic.hr i www.sveci.kranjcic.hr ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 204 182.

Preuzmite plakat i program.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: