Uskoro muzej betinskih kalafata

Betina je oduvijek bila simbol izgradnje drvenih brodova. Nebrojeni su leuti i gajete koji su izašli iz tamošnjih "škverova". Dugogodišnja inicijativa da se ta tradicija na neki način i ovjekovječi napokon se počela ostvarivati. U Betini će se uskoro otvoriti Muzej betinske drvene brodogradnje.

betina.jpg
Autor
Laudato/hrt.hr
Fotograf
www.betinskagajeta1740.hr
Objavljeno:
 
28.07.2014 16:23

Ante Fržop, betinski brodograditelj, radi na novom brodu. Iako se koristi modernom tehnologijom, ne može bez alata koji su upotrebljavali njegovi stari. Imamo danas brusilice, planje i svašta. One pomožu, ali teslicu ne može ništa zamijeniti zato jer ona u momentu kada se radi s njom, otkida veći dio drveta, kaže Frzop.

Jedan od najstarijih betinskih brodograditelja, Ante Balin otkriva nam što je kartabuk, daščica s urezanim mjerama bez koje se ne može konstruirati nijedan drveni brod. Nijedan joj kompjutor, kaže, nije ravan. Bez ove daščice nema broda jer ne biste dobili ništa. Vi biste samo sinjali jedno rebro, a na brodu ima 6 rebara, 6 krmenih i 6 provenih.

I teslica, i kartabuk i brojni drugi alati i tajne betinskih kalafata uskoro će se moći vidjeti na jednome mjestu, u muzeju betinske brodogradnje. Svi preduvjeti napokon su ostvareni.

Dobili smo suglasnost muzejskog vijeća i Ministarstva kulture. Općina Tisno je raspisala javnu nabavu za građevinske radove i u 9. mjesecu počinjemo s adaptacijom jedne stare kuće u Betini koju je općina kupila prošle godine, za muzej drvene betinske brodogradnje, kaže Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

Već se intenzivno radi i na prikupljanju muzejskih izložaka. Po brojnim kalafatskim konobama našlo se mnogo toga, a mještani su ih rado ustupili budućem muzeju. Otvorenje se očekuje idućeg ljeta.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: