Vikend u muzeju diljem Hrvatske predstavlja zbirke kolekcionara

U sklopu manifestacije "Vikend u muzeju", kojom se danas i sutra, 17. i 18. svibnja, diljem Hrvatske obilježava Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, stotinjak muzeja organizira niz obrazovnih, glazbenih i književnih programa, a poseban je naglasak na zbirke koje kolekcionari godinama sakupljaju iz strasti i ljubavi, a u konačnici imaju veliku ulogu u očuvanju kulturne baštine.

vikend.jpg
Autor
Laudato/Hina
Fotograf
www.grad-vodice.hr
Objavljeno:
 
17.05.2014 12:07

Kako bi kvalitativno obogatio ovogodišnju manifestaciju, Muzejski dokumentacijski centar pokrenuo je akciju "Sakupljači pokažite svoje zbirke!" kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da široj muzejskoj publici predstave sebe i svoje zbirke iznimne kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji izlažu predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara.

Kulturno-povijesni muzej u Dubrovniku donosi izložbu "Moje staklo, moja strast" sa staklenim predmetima istaknutoga dubrovačkoga kolekcionara Marojice Bijelića, nastalim u radionicama diljem Europe od početka 18. do sredine 20. stoljeća, a Pomorski muzej će izložiti nekoliko maketa dubrovačkih povijesnih brodova dubrovačkog brodomaketara Mladena Mitića.

Galerija Stari Grad u Đurđevcu predstavit će kolekcionare iz toga grada koji skupljaju razne predmete, od bočica parfema i anđela do karikatura Ice Voljevice i predmeta iz Domovinskog rata, dok će se u Gradskom muzeju u Karlovcu predstaviti donacija Josipa Štimca za Zbirku željeznice.

Zavičajni muzej Našice donosi Zbirku zidnjaka, tradicionalnih ukrasa za zid od platna s vezenim ili otisnutim motivima sakupljača Josipa Broza, a u novaljskom Gradskom muzeju izložba rimskih novčića Patrika Škunce, pronađenih na području Novalje i bogatom arheološkom nalazištu Caska.

Opatija će se prisjetiti svoje prošlosti u Hrvatskom muzeju turizma izložbom "Opatijska povijest iz privatnih zbirki ", nastala kao rezultat poziva kolekcionarima koji skupljaju predmete vezane uz opatijsku turističku prošlost, a u povodu 170 godina turizma u Opatiji.

Svojim kolekcionarima zahvalu će uputiti Gradski muzej Požega na izložbi "Dragi naši Kempfovi" o obitelji koja je u prošlosti uvelike doprinijela i dalje doprinosi muzejskom fundusu kada je riječ o kulturnoj baštini i povijesnom sjećanju Požege i požeškog kraja.

Male zbirke senjskih sakupljača, s etnografskim predmetima, stripovima, starim fotografijama i poštanskim markama predstavit će se u Gradskom muzeju Senja, a u Valpovu će se postaviti izložba papirnatih novčanica s područja Hrvatske, Jugoslavije i Austro-Ugarske Predraga Matijanića. Muzej Valpovštine priprema i izložbu ulaznica s nogometnih utakmica, praznih kutija od cigareta, pakiranja šećera za kafiće.

U varaždinskom muzeju posjetitelji će moći razgledati izložbu starih gramofona i radio aparata iz zbirke Danka Tkaleca, a u Muzeju Grada Zagreba izložba "Maksimir - povijest i kvartovski simboli" za koju su mnoge predmete nabavili sami građani.

Zagrebački Muzej policije predstavit će sakupljače policijskog znakovlja i ostalih područja sakupljanja koji se mogu povezati s policijom, registracije automobila iz cijeloga svijeta, makete policijskih automobila, policijske kape. MSU će na vidjelo javnosti iznijeti zbirku Benka Horvata koja inače nije dostupna, a sadrži više od 600 predmeta, od čega je najviše arheološkog materijala.

Šezdesetak hrvatskih muzeja ovaj će vikend dovršiti i jednomjesečnu edukativnu akciju "(Bez) Veze", proizašle iz teme ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja "Muzejske zbirke kao poveznice", a predstavit će se kao institucije koje kroz muzejske predmete povezuju različite generacije i različite kulture.

Zagrebački Arheološki muzej priredio je u svom bogatom programu prvi put u Hrvatskoj i noćenje dvadesetero djece, od osam do trinaest godina, koji će nakon obilaska muzeja, u mraku samo s ručnim svjetiljkama, prenoćiti u muzeju, gdje 'spava' i pet egipatskih mumija.

Posjet stalnim postavima i izložbama je besplatan.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: