Vinkovci – 'eldorado' za arheologe

Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja otkrili su 62 rimska groba koja potječu iz razdoblja od druge polovice 2. do kraja 4. stoljeća.

arheo-VK2.jpg
Objavljeno:
 
04.07.2012 00:00

Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja otkrili su u Aninoj ulici, gdje arheološka istraživanja prethode gradnji stambeno-poslovnog objekta, 62 rimska groba koja potječu iz razdoblja od druge polovice 2. do kraja 4. stoljeća.

Grobovi su pronađeni na površini nešto manjoj od 200 četvornih metara, a riječ je o sjevernoj nekropoli Coloniae Aureliae Cibalae, rimskog grada koji je postojao na tlu Vinkovaca. 

Među najzanimljivijim grobovima ističe se grob s osam tijela koji spada pod pojam masovne grobnice, dječji grob u kojem su pored ostataka djeteta starosti nekoliko godina pronađene dvije zlatne naušnice te grob s ostacima muškarca i žene koji su u grob položeni zagrljeni, »cibalitanskih« Romea i Julije.

U tom grobu pronađeno je i brončano, stakleno i srebrno prstenje, narukvice, medaljon i novac. 
Sjeverna rimska nekropola jedna je od četiri nekropole koje su postojale izvan gradskih zidina Coloniae Auerilae Cibalaee i najveća je i do sada najbolje istražena nekropola tog rimskog grada u kojem su rođena i dva rimska cara Valentinijan I. i Valens.

Izvor: Laudato

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: