Vrijednost orguljaške baštine u Sisku

Festival "Ars Siscie organi" u Sisku otvoren je u ponedjeljak uz zvuke orguljaške baštine grada Dubrovnika u izvedbi Mirka Jankova. Vrhunac festivala dogodit će se u petak blagoslovom i kolaudacijom novopostavljenih orgulja u crkvi Sv. Kvirina u Sisku.

kosic-orgulje2.jpg
Objavljeno:
 
22.05.2012 00:00

Sisački biskup Vlado Košić otvorio je u ponedjeljak, 21. svibnja, u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima šesti "Ars Siscie organi". Taj sada već tradicionalni međunarodni orguljaški festival koji se ove godine, u trajanju od šest dana, održava u crkvama u Sisku, Žažini, Pešćenici, Martinskoj Vesi i Selima svojim uspješnim programom proteklih se godina afirmirao kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj te je upisao Sisak na kartu elitne svjetske orguljaške scene.

Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost o velikom gubitku orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, više od dvadeset povijesnih instrumenata je zauvijek izgubljeno, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju.

Otvarajući festival, biskup Košić zahvalio je organizatorima što već šestu godinu održavaju ovaj festival u sisačkim crkvama i tako iznose na novo svijetlo ono staro iz baštine ovoga kraja. "To su naše orgulje, naši instrumenti, naši umjetnici, i naše bogatstvo koje imamo kao kršćani i ljudi ovoga kraja iz naše kulturne povijesti. Ars znači umijeće, a orgulje doista imaju sposobnost izreći nešto što dira srce i što je umijeće duha i što je umjetnost", istaknuo je biskup.

Uz sisačkog biskupa okupljene su pozdravili i ravnatelj Galerije Striegel Zoran Burojević te producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić, a otvorenju su nazočili i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić te pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije Ivan Lovreković.

Festival je otvoren uz zvuke orguljaške baštine grada Dubrovnika u izvedbi Mirka Jankova, dok će se njegov vrhunac dogoditi u petak 25. svibnja blagoslovom i kolaudacijom novopostavljenih orgulja u crkvi Sv. Kvirina u Sisku.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: