Vukovar: Svečana Sinjska alka u čast hrvatskih branitelja

Čestitavši pobjedniku Svečane alke Anti Zorici, premijer Andrej Plenković je istaknuo kako je ovo 'spoj Dalmacije i Slavonije, Sinja i Vukovara, naše povijesti, naše tradicije i baštine, s puno simbolike domoljublja, obrane i svega onoga što čini našu kulturu i našu tradiciju'.

alka.jpg
Autor
HINA/Laudato/E.D.H.
Fotograf
Petar Glebov/PIXSELL
Objavljeno:
 
07.05.2017 17:29

Svečana Sinjska alka, koja se održala 6. svibnja u Vukovaru pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, bila je posvećena Vukovaru i svim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Cjelokupni prihod od prodaje ulaznica donirat će se Centru za djecu s teškoćama u razvoju Juraj Bonači Split, podružnici Sinj.
 
Predsjednik Vlade Plenković čestitao je pobjedniku današnje Svečane alke u Vukovaru Anti Zorici, istaknuvši kako je to spoj Dalmacije i Slavonije, Sinja i Vukovara, naše povijesti, naše tradicije i baštine, s puno simbolike domoljublja, obrane i svega onoga što čini našu kulturu i našu tradiciju.
 
- Vukovar je simbol hrvatske slobode, simbol Domovinskog rata, simbol obrane Hrvatske - rekao je premijer te izrazio oduševljenje ovim jedinstvenim poklonom Sinjana Gradu heroju, ali i gostoprimstvom Vukovaraca – 'velikim slavonskim srcem', navodi se u priopćenju iz Vlade.
 
Predsjednica Republike Grabar-Kitarović ponovila je potrebu kontinuiranog davanja priznanja svim hrvatskim braniteljima koji su svojim životima podnijeli najveću žrtvu za slobodnu, demokratsku Hrvatsku i izrazila nadu da će Vlada RH i Hrvatski sabor uskoro donijeti novi zakon o hrvatskim braniteljima te tako poslati snažnu poruku za zaštitu dostojanstva Domovinskog rata, stoji na kraju priopćenja.
 
Sinjska alka trči se u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715., i to prve nedjelje u kolovozu, a do sada se u svojoj povijesti duljoj od tri stoljeća to viteško natjecanje samo tri puta održavalo izvan Sinja: 1832. u Splitu, 1922. u Beogradu i 1946. godine u Zagrebu i 6. svibnja u Vukovaru.

Svečana Sinjska alka organizirana je u čast hrvatskih branitelja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: