XXII. Izložba božićnjaka u Subotici

U organizaciji Etnološkog odjela 'Blaško Rajić' pri Katoličkom društvu 'Ivan Antunović', 7. prosinca otvorena je XXII. izložba božićnjaka u Predvorju Gradske kuće u Subotici.

download-(3).jpg
Autor
Laudato/K.P.
Objavljeno:
 
09.12.2018 09:39

Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića. Izložba je okupila veliki broj izlagača, kao i mnogih zainteresiranih za ovu lijepu tradiciju Hrvata u Bačkoj.

Program je započela ženska pjevačka skupina 'Prelje' HKC 'Bunjevačko kolo' iz Subotice izvođenjem prigodne adventske pjesme Zlatnih krila. Nazočne je pozdravio Lazar Cvijin, potpredsjednik Katoličkog društva 'Ivan Antunović'. U svom obraćanju izrazio je zahvalnost svima onima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, kao i udrugama s kojima Katoličko društvo 'Ivan Antunović' surađuje na izložbi božićnjaka.

Izložbu je otvorio vlč. Julije Bašić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Bikovu pokraj Subotice.

Vlč. Julije Bašić u svome obraćanju kazao je: da božićni kruh, odnosno kolač, i ubuduće treba biti svjedočanstvo naše žive vjere u Boga i ljubavi prema tradiciji bačkih bunjevačkih Hrvata, budući da ga je prema mom skromnom znanju i sjećanju  još iz najranijeg djetinjstva, stvorila vjera i ljubav vrijednih, ali iznad svega jednostavnih te iskreno poniznih domaćica. Dok o njegovoj posebnosti i ljepoti slobodno mogu reći da je on, tj. božićnjak, radosno klicanje Bogu koga prepoznaje sva priroda, kako mi je to u ono vrijeme rado govorila majka Marija i isti nam, poput najboljeg pripovjedača, govori tihu i veselu, svetu božićnu radosnu vijest, rekao je.

Po svojim figuricama, božićnjak nam jednostavno, ali ustrajno pripovijeda što misle o Božiću one koje ih kroz toliki niz godina marljivo izrađuju, te kako zamišljaju betlehem, jaslice, kao i samu priču o tradiciji ovog našeg tako starog i dragog običaja.Tako su božićnjaci etnološka vrijednost i dika svih bačkih Hrvata – Bunjevaca, kao i znakovit primjer jednostavnosti i Božje blizine, te im je vrlo važna poruka  svim ljudima dobre volje: Bog želi da bar na Božić svaku obitelj okupi u zajedništvu. Onda nije nikakvo čudo što  mi svoje običaje još i danas svetkujemo s iskrenim poštovanjem, ljubavlju i životnom  radošću, istaknuo je vlč. Bašič.

U tom duhu želim vam svima sretno i blagoslovljeno prvo čelo Božića, tj. Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije, kao i cijeli advent, došašće, uz obilje iskrene, čiste i nepatvorene božićne radosti u svakom srcu i vašoj neumrloj duši, zaključio je.

Na koncu programa ženska pjevačka skupina 'Prelje'  HKC 'Bunjevačko kolo' iz Subotice izvela je tradicionalnu  božićnu pjesmu Spavaj mali Božiću.

Program je vodila Mirjana Milodanović. Po završetku programa, Jelena Piuković, pročelnica Etnološkog odjela 'Blaško Rajić' uručila je izlagačima božićnjaka i ostalim sudionicima prigodne zahvalnice.

Uz izložene božićnjake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC-a 'Bunjevačko kolo' iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD-a 'Matija Gubec' iz Tavankuta s kojima Društvo 'Ivan Antunović' njeguje dobru suradnju.

Božićnjaci  se mogu pogledati radnim danom do 13. prosinca  u Predvorju (Vestibilu) Gradske kuće u Subotici.

 

Fotogalerija
download-(2)
download-(4)
download-(5)
download
download-(1)

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: