Zagreb: „PSST!“ Festival nijemog filma

S desetak kratkometražnih filmova prvog natjecateljskog programa u četvrtak 5. studenog, Centru za kulturu Trešnjevka počinje PSSST! Festival nijemog filma, koji ove godine tematizira odnos psihoanalize i filma.

nijemi-film2.jpg
Autor
HINA/Laudato/I.D.
Fotograf
zagrebinfo.hr
Objavljeno:
 
04.11.2015 12:13

U konkurenciju devetog Festivala nijemog filma uvrštena su 22 filma, koji će se natjecati za nagradu žirija Veliki Brcko, nazvanu prema prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma, te nagradu publike.

Ovogodišnji filmovi izabrani su između njih šezdesetak prijavljenih iz cijeloga svijeta, prikazat će se uradci iz osam zemalja, najviše ih je njemačkih i španjolskih, no tu su i rjeđe zastupljene kinematografije poput iranske  i australske.
 
Po riječima Etami Borjan iz selekcijske komisije, u kojoj su bili još Vedran Šuvar i Kruno Lučić, prijava filmova s pet kontinenata dokaz je prepoznatljivosti festivala na međunarodnoj festivalskoj sceni, te ujedno potvrda kvalitete dosadašnjeg rada i poticaj za budući razvoj.

Najzastupljeniji su animirani filmovi, a uvršteni su i eksperimentalni te igrani filmovi, od komedija do drama.

Borjan je najavila kako će prikazati dvije vrste nijemih filmova, stvarni koji se po narativnoj i vizualnoj strukturi oslanjaju na estetiku nijemog filma, te oni kod kojih će se izvorni glazba i zvuk isključiti. „I jedni i drugi će imati posebnu zvučnu kulisu, odnosno glazbenu pratnju majstora klavira Vitomira Ivanjeka, Sunrise Trio gitarista Ivana Kapeca i  Light Worka“, kazala je Borjan.
 
Festival ove godine nudi novu koncepciju, posvećenu odnosu filma i psihoanalize koja će biti i tema festivalske tribine, utemeljene na filmovima Georga Wilhelma Pabsta, Louisa Feuilleadea, Stellana Ryea i drugih.
 
Od samih početaka nijemi film i psihoanaliza smatraju se suvremenicima i srodnicima, a brojni njemački, francuski i drugi filmovi pokazuju tragove psihoanalitičkog razmišljanja.
 
 Kao posebna atrakcija ovogodišnjeg izdanja najavljeni su rana varijacija na temu „Čarobnjaka iz Oza“, film Larryja Semona iz 1925, u kojem glumi i Oliver Hardy, te filmovi posvećeni štednji s kraja tridesetih godina prošlog stoljeća iz Hrvatskog državnog arhiva.
 
 Festival  završava 7. studenog dodjelom nagrada.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: