Zagrebačka hiža

Adventsko-božićna izložba „Zagrebačka hiža" otvorena je u ponedjeljak, 5. prosinca u Hrvatskoj kući „Materina priča" u Zagrebu.

40507.jpg
Autor
IKA/Laudato/N.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
06.12.2016 10:40

Na izložbi su predstavljene božićne jaslice i ukrasi narodnih umjetnika, među kojima se ljepotom i umjetničkom izradom izdvaja skulpturalni prikaz jaslica u naravnoj veličini izrađen od kukuruzne komušine, rad sestre Samuele Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe.

Uz mnogobrojne ljubitelje hrvatske tradicijske kulture otvorenju izložbe nazočio je i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emilio Tuk sa suradnicima.

Riječ dobrodošlice uputila je ravnateljica Hrvatske kuće etno dizajnerica Mina Petra, a potom je predsjednik Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica etnolog prof. Josip Barlek podsjetio na tradicionalne adventske običaje Hrvata. U osvrtu pak na jaslice s. Samuele, naglasio je, kako ona nastoji od onoga što ostaje u prirodi, što je Bog stvorio napraviti nešto lijepo.

- U pripremama za Božić pokušajmo i mi druge razveseliti - rekao je.

Zahvalio je Hrvatskoj kući na gostoprimstvu, te pohvalio i izložbu tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda.

Ne smijemo se bojati niti stare proizvodnje niti stare poljoprivrede, ali ni starih običaja, jer je to naše. Ovo dobro koje imamo, iskoristimo da svi budemo veseliji i bolji i da njegujemo stare običaje i stare pjesme, rekao je. Spomenuo je sudjelovanje hrvatskih jasličara na izložbi „100 jaslica" u Rimu, na kojoj su osvojili više nagrada, a među sudionicima bila je i s. Samuela.

Nadovezujući se na prof. Barleka, Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja u Zagrebu je podsjetila kako Hrvatska na spomenutoj izložbi u Rimu sudjeluje od 1995. godine.

U ovoj je prigodi najavila i veliku retrospektivnu izložbu s. Samuele u Etnografskom muzeju, koja je planirana za 2018. godinu u prigodi obilježavanja dvadeset godišnje suradnje, čime se s. Samueli.

Otvarajući izložbu zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Tedi Lušetić je rekao da smo ovih dana svjedoci da Zagreb doista svijetli kao svjetska metropola.

- No, drago mi je da naša Zagrebačka i hrvatska hiža „svijetli" toplinom koju ne vidimo vani. Kad smo danas ušli u ovaj prostor, ušli smo u prostor tišine. Kao da smo izdvojeni iz blještavila i svjetloće grada. Dobro je da djeca i mladi dolaze hižu i osjete toplinu hrvatske priče. Nikad ne smijemo zaboraviti povijest, nikad ne smijemo zaboraviti tradiciju – istaknuo je pročelnik Lušetić.

S. Samuela Premužić je zahvalila na organiziranju izložbe, te dodala kako rado navraćam u ovu kuću, jer je tu sve podsjeća na nešto lijepo, a iz ovih predmeta osjeća govor tišine.

- Svaka stvar mi nešto govori, i tu se osjećam sretno. Voljena bi da u ove božićne dane oni koji će doći pred štalicu da osluhnu govor tišine, te da tu tišinu i radost ponesu u svom srcu i dijele ju drugima – istaknula je s. Premužić.

U glazbenom dijelu otvaranja izložbe sudjelovao je Zbor KUD-a Frankopan iz Remeta pod vodstvom prof. Maxa Petera.

Izložba ostaje otvorena do 31. prosinca, a može se razgledati od 10 do 20 sati na adresi Preradovićeva 31.

Kupnjom čestitki i božićnih ukrasa daje se potpora Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu koje vode sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: